Uskoro će se štampati 3D zubi od materijala nalik plastici

11-10-2021

Stomatolozi i zubni tehničari  će uskoro biti u mogućnosti da prave 3D štampane zube od posebnog materijala nalik plastici. Osim toga, posebna pogodnost  materijala je i što u će vam pomoći da očuvate zdravlje usta

Veštački antimikrobni zubi

Istraživači  sa Univerziteta u Gronongenu u Holandiji, objavili su kako će stomatolozi sada moći da pređu na visokotehnološko digitalno skeniranje i 3D štampanje veštačkih zuba. Andreas Herman i njegove kolege razvili su antimikrobnu plastiku, omogućavajući da uz mogućnost  3D štampanja , ubija i bakterije. To je važno pitanje, kažu u timu, jer bakterijska oštećenja postojećih implantata samo u SAD-u koštaju pacijente milione dolara. ”Materijal može da ubije bakterije kontaktom, ali s druge strane nije štetan za ljudske ćelije” kazao je Herman.

Materijal ubija bakterije kontakom

Prilikom istraživanja, stručnjaci sa holandskog univerziteta su mešavinu ubacili su u 3D štampač, a potom je  stvrdnjavali ultraljubičastim svetlom i isprintali čitav niz dentalnih predmeta poput veštačkih zuba i ortodontskih aparata. Da bi testirali  antimikrobne osobine, obložili su uzorke materijala u mešavini pljuvačke i Streptococcus mutans, bakterije koja uzrokuje karijes. Pokazalo se da materijal ubija više od 99 odsto bakterija, u poređenju sa manje od jedan odsto kontrolnog uzorka bez dodatnih soli.

Ispitivanja se nastavljaju

Dalji testovi će biti urađeni pre nego što se materijal upotrijebi na  pacijentima. Takođe, mora se utvrditi da li je plastika dovoljno jaka da se koristi kao zub. Herman smatra da će ta istraživanja biti brzo gotova: ” Za kliničku upotrebu potrebno je proširiti studiju i ispitati kompatibilnost materijala, sa pastama za zube.  Ovo je medicinski proizvod sa predvidljivom primenom u bliskoj budućnosti, zato će mu trebati mnogo manje vremena za razvoj, u odnosu na nove lekove – zaključio je.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar