Novi tretman regeneriše tkivo desni i sprečava gubitak zuba

29-01-2021

U novoj studiji, naučnici su uspeli da kombinuju biološke i mehaničke tehnike za popravku i regeneraciju kostiju i tkiva desni. Dugotrajna bolest desni često se pretvara u parodontnu bolest, utičući na tkiva koja podupiru zube. Kako se bolest pogoršava, gube se zubi

Nadomak leku za parodontalne bolesti

Kako bi izlečili zubno meso, istraživači su implantirali tanku membranu sličnu filmu, između upaljenih desni i zuba. Ova membrana blokira infekciju i dovodi antibiotike, lekove i faktore rasta u tkivo desni. Studija je objavljena pre nekoliko meseci u časopisu ACS Nano, koji objavljuje Američko hemijsko društvo. Trenutno ne postoji lek za parodontne bolesti, ali se one mogu kontrolisati dobrom kućnom njegom i redovnim posetama stomatologu.

Parodontitis pogađa milione ljudi 

Doktor Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, svestan je problema i smatra da bi istraživanje moglo dati veoma obećavajuće rezultate: ”Milioni ljudi širom sveta gube zube od parodontitisa, a to može imati ozbiljan uticaj na svakodnevni život. Poslednjih godina, bolesti desni su povezane sa opštim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes, moždani udar, kardiovaskularne bolesti, loši ishodi trudnoće, pa čak i demencija. Ovo istraživanje nudi nove sjajne mogućnosti ”

Obećavajući rezultati studije

Tokom studije, istraživači su izumili membranu obloženu specijalnim materijalom koji ubrzava regeneraciju kostiju. Zatim su je testirali u kombinaciji sa matičnim ćelijama iz desni, na tkivu koje je bilo izloženo eroziji osam nedelja. ”Utvrdili smo da su naše membrane uspele da uspore parodontnu infekciju, i podstaknu regeneraciju kostiju i tkiva. Takođe smo otkrili način da se produži vremenski rok za delovanje leka, što je ključno za efikasno zaceljivanje rana”, zaključio je koautor studije Alireza Mošaverinia.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar