Kako pušenje utiče na dentalne implante?

19-01-2023

Ukoliko ste pušač , planirate ugraditi ili već posedujete dentalne implante, morate biti svesni svih zdravstvenih opasnosti koje dolaze s vašim porokom. Loš imuni sistem, osetljivost na infekcije, promena boje zuba  u odbojno žutu, kao i veliki broj obolenja, samo su neke od njih

Pušači mogu imati komplikacije kod ugradnje implanta

Implantacija podrazumeva hiruršku proceduru jer su implanti ugrađeni u vilice, u zavisnosti od toga gde su vaši nedostajući zubi. Kada se izlažete operativnom hirurškom zahvatu, poslednje što želite je da dodatno ugrozite svoje zdravlje i to na način da oslabite svoj imuni sistem. Jednostavno rečeno, pušenje ne pomaže u jačanju vašeg zdravlja, a vi se izlažete opasnosti od infekcija kao i brojnih komplikacija tokom ugradnje implanta.

Pušenje oštećuje desni a problemi se javljaju nakon dužeg vremena

Takođe, pušenje čini vaše desni slabijima, a kako implanti zavise upravo od jakih i zdravih desni, njihovo ugrađivanje u kompromitovanu gingivu,  nosi veliku dozu rizika. Bolesti desni i drugi problemi sa oralnim zdravljem  uzrokovani pušenjem mogu se javiti i nakon dužeg vremena,  a dok pacijent to primeti i potraži pomoć stomatologa, često već bude u velikom problemu.

Povlačenje zubnog mesa jedna je od posledica pušenja

Uz pravilnu negu, implanti mogu da traju decenijama

Uz pravilno održavanje dentalni implanti  mogu da traju decenijama, ali pušenje uveliko skraćuje njihov vek, dok istovremeno izlaže organizam  bolestima i infekcijama. Nakon ovih saznanja,  najbolje bi bilo  da pretanete pušiti. Ne samo radi implanta već i zbog brige za vaše zdravlje.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar