Kako pušenje utiče na dentalne implante?

22-09-2018

Ukoliko ste pušač , planirate ugraditi ili već posedujete dentalne implante, morate biti svesni svih zdravstvenih opasnosti koje dolaze s vašim porokom. Loš imuni sistem, osetljivost na infekcije, promena boje zuba  u odbojno žutu, kao i veliki broj obolenja, samo su neke od njih

Implantacija podrazumeva hiruršku proceduru jer su implanti ugrađeni u vilice, u zavisnosti od toga gde su vaši nedostajući zubi. Kada se izlažete operativnom hirurškom zahvatu, poslednje što želite je da dodatno ugrozite svoje zdravlje i to na način da oslabite svoj imuni sistem. Jednostavno rečeno, pušenje ne pomaže u jačanju vašeg zdravlja, a vi se izlažete opasnosti od infekcija kao i brojnih komplikacija tokom ugradnje implanta.

Takođe, pušenje čini vaše desni slabijima, a kako implanti zavise upravo od jakih i zdravih desni, njihovo ugrađivanje u kompromitovanu gingivu,  nosi veliku dozu rizika. Bolesti desni i drugi problemi sa oralnim zdravljem  uzrokovani pušenjem mogu se javiti i nakon dužeg vremena,  a dok pacijent to primeti i potraži pomoć stomatologa, često već bude u velikom problemu.

Povlačenje zubnog mesa jedna je od posledica pušenja

Uz pravilno održavanje dentalni implanti  mogu da traju decenijama, ali pušenje uveliko skraćuje njihov vek, dok istovremeno izlaže organizam  bolestima i infekcijama. Nakon ovih saznanja,  najbolje bi bilo  da pretanete pušiti. Ne samo radi implanta već i zbog brige za vaše zdravlje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar