Kako sačuvati zube od nastanka kamenca?

28-04-2019

Ukoliko dozvolimo da plak na zubima stoji duže, minerali iz pljuvačke će se taložiti preko njega, i on će očvrsnuti. . Tako se formira zubni kamenac, koji je tako čvrst da ga četkicom ne možemo ukloniti. Najbolji način da sačuvate zube od kamenca,  jeste da sprečite njegov nastanak, a evo i kako..

Redovno i pravilno četkajte zube

Brza varijanta pranja zuba od po 30 sekundi ujutru i uveče nije dovoljna, iz razloga što u tako kratko vreme četkica ne može ni da dotakne sve delove koje treba očistiti. Koristite četkicu mekih vlakana i male glave, kako bi ona mogla da dosegne i do najskrivenijih delova zuba. Naročito obratite pažnju na najudaljenije zube u nizu i njihove zadnje površine.

Koristite konac za zube

Koliko god pedantno da četkate zube, jedino se koncem za zube mogu ukloniti ostaci hrane koji su zapali između zuba. Imajte u vidu da su upravo ove zone najosetljivije na bakterije i da se upravo na njima najlakše formira kamenac.

Izaberite pastu koja sadrži fluoride

Oni će pomoći obnavljanje gleđi koju su bakterije već malo oštetile. Paste koje sadrže pirofosfate sprečavaju da plak očvrsne i pretvori se u kamenac. Pored toga, neke paste u svom sastavu imaju i triklosan, koji ima dejstvo poput antibiotika.

Vodite računa o tome šta jedete

Bakterije u vašim ustima žive na šećeru i skrobu koji jedete. U trenutku kada su izložene ovim namirnicama, bakterije otpuštaju kiseline koje oštećuju zube. Naročito izbegavajte konzumiranje raznih grickalica (one sadrže skrob), slatkiša i zaslađenih napitaka (oni sadrže šećere). Naime, dok grickate bakterijama obezbeđujete stalno snabdevanje hranom i, posledično, dozvoljavate da vaši zubi prečesto budu izloženi dejstvu štetnih kiselina.

Šta ako su se tvrde naslage već formirale?

Ukoliko se zubni kamenac ipak formira, morate znati da ga samo stomatolog može ukloniti. Odlazite na redovne kontrole kod svog stomatologa (a to je na svakih šest meseci), kako bi sve naslage mogle blagovremeno da budu uklonjene i kako bi se sprečile moguće komplikacije. Skidanje kamenca ne boli, pa možete bez ikakvog straha krenuti do stomatološke ordinacije.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar