Klasično i endoskopsko podizanje obrva: prednosti i mane

02-04-2018

Postoji više hirurških metoda podizanja obrva , a izbor zavisi od naglašenosti problema, želje pacijenta i predloga doktora. Najjednostavnija tehnika  liftinga podrazumeva potkožno ubacivanje posebno oblikovanih konaca, kojima se koža zateže i obrve podižu. Zahvat je minimalno invazivan , a oporavak je relativno brz. 

Klasična metoda podizanja obrva 

U klasičnoj operativnoj tehnici liftinga  obrva, pravi se dugački rez u poglavini ili ispred linije kose. Potom se koža čela podiže, zateže a višak odstranjuje, dok se mišići koji stvaraju tužan pogled , presecaju. Nakon ove intervencije zaostaje dug ožiljak u obliku linije u kosi ili ispred nje. Navedena operacija se često kombinuje sa drugim procedurama na licu, pre svega sa korekcijom očnih kapaka i zatezanjem kože lica.

Endoskopski ”brow lift”

Prilikom primene endoskopske tehnike, pravi se nekoliko manjh rezova u kosi. Kroz te rezove uvode se endoskopski instrumenti kojima se koža odiže, mišići presecaju i koža zateže. Zaostali ožiljci u vidu kraćih linija sakriveni su u kosi. Tehnika je minimalno invazivna ali su zato i rezultati umereni. Takođe brojni hirurzi nisu baš skloni ovoj metodi podizanja obrva jer smatraju da ima svoja ograničenja.

Oporavak

Potrebno je da pacijent ostane u bolnici je od jednog do dva dana. Uobičajena je pojava blagog ili umerenog otoka cele čeone regije, koji može zahvatiti i očne kapke, a često je praćen i krvnim podlivima. Otok se postepeno povlači tokom narednih dana. Kod tehnika sa posebnim koncima oporavak je znatno brži u odnosu na klasične metode liftinga obrva.

FOTO: Screenshot

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar