Kolagenska kafa – uživajte u napitku i brišite bore

14-07-2017

Kolagen je vrsta proteina koji se proizvodi u ljudskom organizmu i od vitalnog je značaja za naše telo. Od njega zavisi da li ćemo imati finu, mekanu, elastičnu i zdravu kožu., dok nedostatak istog dovodi do pojave bora i drugih znakova starenja kože. Odnedavno sve više žena diljem sveta, sipa kolagenski prah u kafu, ne bi li što duže bile mladolike i bez bora. 

Procesom starenja kao i pod uticajem nepovoljnih spoljnih faktora dolazi do oštećenja kolagena i umanjene proizvodnje ovog proteina. Osim u našem organizmu ili u obliku medicinskog pripravka , kolagen se može naći u kostima, tetivama i vezivnim tkivima kod životinja.  Zanimljivo je da i želatin koji se koristi za pripremu džemova,  obiluje kolagenom , budući da je napravljen od životinjskih kostiju i tetiva.  Možete ga pronaći u većini trgovina , no pripazite da je napravljen od goveđih a ne svinjskih delova.

Kolagen nema neki poseban miris i ukus, ne utiče na kafu, a prednosti koje donosi organizmu su brojne. Smatra se da pomaže kod varenja i oporavaka od povreda. Rezultati studije sprovedene na ženama koje su tokom osam nedelja svaki dan uzimale dodatak kolagena,  pokazali su smanjenje bora na njihovim  licima za 20 odsto.

“Svesna sam da je ovo novi trend, ali nisam ga još probala. Dodavanjem kolagena povećava se sadržaj proteina u kafi, ali zasada nisu ispitane ostale zdravstvene prednosti ove prakse”, kaže Karolin Vest Paserelo, portparol Akademije za ishranu i dijete.

Osim kafe, ovaj protein možete dodati u ostala topla pića ili smutije. Važno je da ne stavite preveliku količinu. Za jednu šolju kafe, dovoljna je kašičica kolagena.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar