Korekcija gornje vilice: Le Fort 1 osteotomija

03-03-2024
Featured Video Play Icon

Le Fort 1 osteotomija  je hirurški postupak koji uključuje seciranje i premeštanje gornje vilice (maksile). Zahvat je nazvan po francuskom hirurgu Renéu Le Fortu koji je pronalazač ove tehnike

Metoda kojom se koriguje nepravilnost i asimetrija vilice

Le Fort 1 osteotomija se obično izvodi kako bi se korigovali određeni problemi u vilici kao što su nepravilnosti zagriza (okluzije), problemi sa zubima, ili neki drugi estetski nedostaci. Ovaj postupak se može koristiti za korigovanje vilic i rešava probleme poput prevelike ili premale gornje vilice, deformaciju vilice ili nepravilnosti u odnosu između gornje i donje vilice.

Kompleksan hirurški zahvat koji zahteva veliko iskustvo hirurga

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i obično traje oko sat vremena. Uključuje pažljivo planiranje i izvođenje reza u gornjoj vilici, nakon čega se kost može pomeriti prema napred, nazad, prema gore ili prema dole, u zavisnosti od potreba pacijenta. Ovaj postupak može zahtevati fiksiranje kosti pomoću metalnih ploča ili vijaka kako bi se omogućilo pravilno zarastanje. Poneakad se potrebno i podrezivanje hrskavice koja odvaja nosnice kako bi spriječio trajno začepljenje nosa.

Potrpuni oporavak nakon tri meseca

Le Fort osteotomija je kompleksan hirurški zahvat koji obično izvodi specijalizovani oralni ili maksilofacijalni hirurg. Nakon intervencije  pacijent ostaje u bolnici 1-3 dana.  Prvih 4 do 6 nedelja potrebno je jestu tečnu hranu, postupno prelazeći na krutu –  tek kada možete udobno žvakati. Za potpuni oporavak potrebno je oko tri meseca.

Više pogledajte u video animaciji na vrhu teksta.

FOTO: Screenshot

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar