Ne postoji metoda za potpuno uklanjanje strija

14-04-2024
Featured Video Play Icon

Možemo značajno da poboljšamo izgled strija ali da se potpuno izgube, to je veoma teško. Da ne kažemo da je nemoguće. Međutim, stanje možemo definitivno poboljšati, kaže dr Tathiana Castillo Maraš – dermatolog

Strije su atrofični ožiljci

”Strije su lezije na koži, koje su uglavnom posledica nečega. Ne pojavljuju se samo tako odjednom, već moramo prvo da imamo prvo nešto gde uglavnom koža bude proširena, rastegnuta. Onda se one pojavljuju. U početku najviše imaju neku crvenkastu boju ali se sa vremenom ta boja izgubi. Zato uglavnom na strije gledamo kao na atrofični ožiljak”, kaže dr Castillo Maraš.

Mogu se dobiti u različitim fazama života

”Strije možemo dobiti u različitim fazama života Najčešće ih vidimo tokom trudnoće, naravno u predelu abdomena. Možemo ih imati kod adolescenata, tokom procesa puberteta. Mogu da se dobiju i usled velike oscilacije u težini. Npr kada se dobiju kilogrami i osoba posle želi da izgubi tu kilažu, onda i primeti, da su se na nekoliko mesta pojavile strije”, nastavlja dr Tathiana – dermatolog.

Laseri uz kolagenske injekcije

”Opcije su nam od lokalne terapije – koja sama po sebi vrlo malo može da uradi ali ako nemamo drugu opciju i to je nešto. Što ranije krene terapija, to bolje! Naravno,  imamo i lasersku terapiju. Od neablativnih lasera, gde možemo da poboljšamo boju. Dakle, ide direktno na boju te strije i nakon toga koristimo drugu vrstu lasera koja će da stimuliše kolagen. Uz ovu proceduru možemo da i iskombinujemo nešto što se injektuje, kako bi se dodatno stimulisala produkcija kolagena”, zaključuje dr Castillo.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar