Kreiranje beba i veštačke materice su samo koncept

24-06-2024
Featured Video Play Icon

Video o postrojenju u kom se kreiraju bebe a fetusi razvijjaju u veštačkim matericama, šokirao je internet. Mišljenja su bila podeljena. Dok su jedni slavili nove dosege nauke, drugi su smatrali da se ne treba igrati Boga. Šta se zapravo krije iza cele priče

Objekat prikazan na animaciji ne postoji

”Objekat prikazan na animaciji  ne postoji!  Video koji smo napravili je idejni dizajn za takav izum. Trenutno se ne radi na izradi prototipa”, rekao je za AP, Hashem Al-Ghaili koji stoji iza ovog vizinarskog projekta  Međutim, većina korisnika na  društvenim kanalima, doživela je animaciju realnom.  Ubrzo je krenula  priča o fabrici  veštačkih materica u kojoj se kreiraju bebe uz pomoć genetičkog inžinjeringa, stvaraju veštačkom oplodnjom a potom inkubiraju u veštačkim matericama do rođenja.

Hiperealističan prikaz zbunio korisnike interneta

U videu, glas kaže: “Predstavljamo EctoLife, prvu svetsku ustanovu za veštačku matericu. Ustanova ima 75 vrhunski opremljenih laboratorija. Svaka od njih,  može primiti do 400 kapusula ( veštačkih materica)  za rast fetusa. Svaka kapsula je  dizajnirana tako da replikuje tačne uslove koji postoje unutar majčine materice.” Pored toga, prikazan je i odabir karakteristika budućeg deteta prilikom njegovog  kreiranja. Budući da je celi proces potpuno opisan do najsitnijih detalja, većina korisnika na internetu bili su uvereni da je ovo postojenje stvarno.

Ovo je koncept koji nas očekuje u budućnosti

Međutim, prava istina je da je video, samo   prikaz kako bi današnja tehnologija mogla izgledati u budućnosti. Koncept za EctoLife kreirao je i objavio  Hashem Al-Ghaili, koji se na svojoj web stranici opisuje kao producent, filmaš i biotehnolog iz Berlina. Al-Ghaili je u izjavi za AP potvrdio da video ne prikazuje pravu kompaniju a  korisnici koji su ga podijelili, izvukli su sve iz konteksta: “Video ima za cilj pokazati koliko su nauka i reproduktivna tehnologija napredovale i pokrenuti raspravu o takvoj tehnologiji.”

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO/ VIDEO: Hashem Al-Ghaili / Ecto Life

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar