Veštačka inteligencija otvara nove mogućnosti za usporavanje starenja

05-09-2023

Istraživači su koristili veštačku inteligenciju (AI) kako bi otkrili nova senolitička jedinjenja koja mogu suzbijati procese vezane za starenje, kao što su kancer i inflamacija. Nova platforma obećava da će doprineti napretku u razvoju senolitičkih sredstava za usporavanje procesa starenja i istraživanju dugovečnosti

Veliki napredak u razumevanju senolitičkih sredstava

Obukom dubokih neuronskih mreža na eksperimentalnim podacima, uspeli su identifikovati tri potentna kandidata za lekove iz hemijskog bazena od preko 800.000 molekula, obećavajući bolje kliničke karakteristike od postojećih senolitičkih sredstava. Rezultati istraživanja objavili su naučnici iz kompanije “Integrated Biosciences” u časopisu ”Nature Aging”

AI  kao ekspert za identifikaciju raznih jedinjenja

Integrated Biosciences je biotehnološka kompanija koja kombinuje sintetičku biologiju i mašinsko učenje u borbi protiv starenja. Rad prikazuje kako veštačka inteligencija (AI) može biti iskorišćena za identifikaciju novih senolitičkih jedinjenja. Ova klasa malih molekula privlači veliku pažnju zbog svog potencijala da inhibira procese vezane za starenje kao što su fibroza, inflamacija i kancer. 

Rezultat saradnje naučnih instituta

Naučni rad predstavlja rezultat saradnje istraživača sa Massachusettskog Instituta za Tehnologiju (MIT) i Instituta Broad – koji je zajednički institut MIT-a i Harvarda. U publikaciji se opisuje analiza više od 800.000 jedinjenja vođena veštačkom inteligencijom (AI), koja je uspešno identifikovala tri potencijalna leka sa sličnom efikasnošću i boljim hemijskim svojstvima od senolitičkih sredstava koja se trenutno istražuju.

FOTO: arhiv

 

.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar