Kantarionovo ulje je lekovito ali i fototoksično

09-09-2023

Kantarionovo ulje, takođe poznato i kao ulje od gospine trave, popularno je zbog svojih lekovitih svojstava, uključujući antiseptičke i protivupalne karakteristike. Međutim, ne preporučuje se njegova upotreba za sunčanje iz nekoliko razloga

Nakon korišćenja kantariona, ne izlažite se suncu

Koža koju smo tretirali kantarionom nikako ne sme da se izlaže sunčevoj svetlosti, posebno ne intenzivnoj. Fototoksičnost je svojstvo koje znači da bilo koja interakcija sa suncem (i lokalna i oralna (kreme, ulja, hrana, lekovi)), može da pojača osetljivost tela i da izazove reakciju. Postoje istraživanja koja su potvrdila da kantarionovo ulje u simbiozi sa suncem može da izazove i kataraktu.

fototoksičnost

Imajte na umu ova pravila o primeni gospie trave

Kantarionovo ulje ima brojna korisna svojstva i može se primeniti za različite svrhe, ali važno je razumeti njegovu adekvatnu primenu i znati sve o potencijalnim rizicima. Fototoksičnost je ključni faktor koji treba uzeti u obzir pri korišćenju ovog ulja za sunčanje, zato imajte na umu sledeća pravila.

  1. Izbegavanje sunčevih zraka: Kada koristite kantarionovo ulje na koži, izbegavajte direktnu izloženost sunčevim zracima. To znači da ga možete koristiti kao hidratantno ulje nakon sunčanja ili naveče, ali ne neposredno pre izlaganja suncu.
  2. Upotreba na neizloženim područjima: Kantarionovo ulje se može koristiti na delovima tela koji nisu izloženi suncu ili na mestima gde nema rizika od izlaganja UV zračenju.
  3. Upotreba uveče: Ako želite koristiti kantarionovo ulje za negu kože nakon sunčanja, najbolje je naneti ga uveče kako biste izbegli rizik od fototoksičnosti.

Kako zaštititi kožu od sunca u vrelim danima?

Telo je na visokim temperaturama i izlaganju suncu najbolje zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom, kažu dermatolozi i upozoravaju da i druga prirodna ulja u kontaktu sa suncem mogu da pokrenu gorenje. Zato je, uz izbegavanje mazanja kantariona, kožu najbolje obezbediti kremama sa zaštitnim faktorom a negovati je uljima, uz obavezno nošenje široke garderobe od prirodnih materijala.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar