Koristi li se vodica za ispiranje usta, pre ili posle pranja zuba?

13-09-2023

Vodica za zube je neizostavan  proizvod namenjen oralnoj higijeni , no većina je koristi na pogrešan način. Stručnjaci pojašnjavaju kako se vodica za usta koristi prva a potom sledi četkanje, čišćenje koncem i još jedno ispiranje vodicom sa fluoridom

Oralna higijena i zdravlje

Čišćenje koncem i ispiranje vodicom dva su vrlo bitna koraka u oralnoj higijeni, međutim ništa manje važnije nije ni kojim redosledom to radite, prenosi „Metro“. Tačan redosled smanjiće nastajanje plaka, bolesti desni i drugih problema sa usnom dupljom, a nedavna istraživanja dokazala su da siromašna oralna higijena može biti povezana s bolestima srca, dijabetesom i upalom pluća.

Vodica s alkoholom na početku pranja zuba

Koristite li vodicu tek nakon pranja pastom za zube, zapravo ispirete fluorid koji ste naneli četkanjem i koji je dobar za zdravlje. Stomatolozi savetuju da zato koristite vodicu odmah na početku pranja: “Ako vam krvare desni, isperite usta vodicom s alkoholom pre nego što četkate zube. Ukoliko nemate vodicu, četkajte zube dva minuta, a nakon  toga uklonite i preostale naslage pomoću dentalnog konca“, objasnio je doktor Suhail Mohudin.

Vodica s fluoridom za kraj

Dr Mohudin savetuje korišćenje vodice s fluoridom koja se razlikuje od vodice koju koristimo na početku čišćenja zuba: ”Uzmite preporučenu dozu, ”mućkajte” u zubima i ispljunite. Bitno je da vodicu mućkate u ustima barem 5 minuta kako bi fluorid neko vreme ostao na zubima i delovao. Možete to da radite dva puta dnevno, ali je važno da bude uveče pre odlaska u krevet, kako bi fluorid delovao dok spavate. Dakle, prvo vodica ( alkoholom) , zatim četkanje, konac, a na kraju vodica s fluoridom.”

FOTO: Arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar