Lusi Bimen Hobs: nikada nije posustala na teškom putu, da postane prva žena licencirani stomatolog

09-02-2021

Prva žena koja je postala licencirani stomatolog  bila je Lusi Bimen Hobs 1866. Njeno interesovanje za medicinu podstaknulo je slušanje predavanje lekara, a ubrzo nakon, odbijena je na prijemnom ispitu u medicinskoj školi.  To je nije sprečilo, već ohrabrilo da se bavi stomatologijom

Lusi u svojoj ordinaciji

Džonatan Taft, dekan Univerziteta za zubnu hirurgiju u Ohaju je primio je Lusi u svoju ordinaciju, ali zato drugi stomatolozi nisu pristali da je podučavaju. Nakon što je fakultet u Ohaju odbio da je primi 1861. godine, otvorila svoju ordinaciju. U to vreme, takvo što nije bilo uobičajena praksa.

Naime,  samo nekoliko stomatologa imalo je potreban stepen obrazovanja za odlučiti se  na tako velik  korak. Lusi je nastavila da razvija privatnu praksu i u roku od tri godine postala je profitabilna. Bila je odlučna “da uđe u profesiju u kojoj bi mogla zaraditi hleb ne samo znojem, već i upotrebom mozga”.

Izgled stomatološke ordinacije 1860. – Sindecuse Museum of Dentistry

Kasnije se udala i bila mentor suprugu na putu da postane zubar. Nakon što je stekao potrebno znanje,  zajedno su otvorili ordinaciju i  organizovali praksu u Kanzasu.  Godine 1866. Lusi Hobs postala je prva žena koja je stekla zvanje doktora stomatološke hirurgije. Iako je njen put do titule bio dug i težak, uspeh koji je ostvarila,  ohrabrio je brojne druge žene da upišu  stomatološke škole i fakultete.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar