Magareće mleko – nepravedno zapostavljeni eliksir zdravlja i mladosti

04-04-2020

Od svete životinje u drevnom Egiptu, magarac je dogurao je do sinonima siromaštva i mukotrpnog života, a njegovo mleko koje najlekovitije utiče na ljudski organizam , često se bez razloga smatra odbojnim ili neukusnim. Ipak nedavna istraživanja, sprovedena u Srbiji upozoravaju da je ovaj magareći proizvod , zlata vredan ne samo što se tiče zdravlja, već i kad je lepota u pitanju.

Magareće mleko – izvrsna zamena za humano

Za lepotu egipatske Kleopatre čuo je celi svet , a postoje čak istorijski podaci koji kažu da je koristila kupke od magarećeg mleka u svakodnevnim ritualima nege lica i tela, jer je to činilo njenu kožu mekšom, beljom, a uz to i sprečavalo je nastanak bora. Dalje kroz istoriju , ovo mleko je takođe zauzelo svoju važnu poziciju u ljudskoj ishrani. U spisima Hipokrata, oca medicine, susreću se lekoviti efekti magarećeg mleka u lečenju alergija, upalnih procesa na zglobovima, groznice, problema sa varenjem i jetrom, u zarastanju rana i kao zamena za humano mleko.

Primene magarećeg mleka kroz istoriju

U starom Rimu, po spisima Plinija Starijeg, magareće mleko, može se slobodno reći da je smatrano lekom. Koristilo se u lečenju astme, ulceracija, oboljenja očiju, desni praćenih ispadanjem zuba, kod ginekoloških problema, a zadržava i primat kao “tajna večne mladosti”. Smatralo se i najefikasnijim tretmanom protiv nastanka bora.  Efektima magarećeg mleka nisu odolele ni Neronova sestra Popea, engleska kraljica Elizabeta I, Elizabeta od Bavarije (Sisi), Napoleonova žena Žozefina i mnoge druge..

Lekovitost magarećeg mleka 

Važno je istaknuti da magarica dnevno daje do 250 grama mleka od 1% masti, i po svom sastavu, ono je najsličnije majčinom. Sadrži masne kiseline, vitamine, mineralne soli, znatnu količinu proteina imunoglobulina…. Zahvaljujući tome, ovo mleko je odlično za negu kože, protiv bora i zapravo je prirodni zatezač sa lifting efektom. Visoki nivo proteina, fosfolipida i keramida u njemu , omogućuje koži da se regeneriše i smiri. Ovo mleko ima 60 x više vitamina C  nego kravlje , a uz to sadrži vitamin A, D i E , te je bogat izvor kalcijuma i fosfora. Cena litra magarećeg eliksira zdravlja i mladosti kreće se oko 5000  RSD.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar