Mogu li silikonske trake pomoći u smanjivanju ožiljaka?

01-04-2020

Silikonske trake za ožiljke imaju sposobnost dubinskog prodiranja i smanjivanja vidljivih ožiljaka na koži. Idealne su za lečenje svežih ili starih ožiljaka nastalih od operacije kao i svih ostalih.  Korišćenje silikonskih traka zahtijeva i dodatnu negu tokom perioda lečenja, koje traje između dva i šest meseci, zavisno od stanja pacijenta

Kako deluju silikonske trake?

Silikonske trake povećavaju hidrataciju stratum corneuma, odnosno spoljašnjeg sloja kože. Pored toga, podstiču proizvodnju fibroblasta (ćelija koje stvaraju i održavaju vezivno tkivo) i restrukturiranje kolagena na ‘traumatizovanoj’ koži. Silikonske trake štite ožiljak od bakterija i sprečavaju prekomernu proizvodnju kolagena –  koju bakterije mogu izazvati na području ožiljka. Preporučuju se za korišćenje nakon operacije kako bi smanjile vidljivost rezova ili učinile ožiljak mekšim i ravnijim.

Prednosti silikonskih traka u odnosu na gelove

Silikonske trake mogu pomoći bržem zaceljenju ožiljaka u odnosu na gelove. To je zato što one osiguravaju da tkivo ožiljaka bude kontinuirano izloženo silikonu – za razliku od gelova koji se mogu nehotice ili lako obrisati. Takođe, ove trake pomažu u smanjenju crvenila, boli, izbočina ili svraba ožiljnog tkiva, dok  koža u potpunosti ne ozdravi. Mogu se koristiti na svim delovima tela, bilo da je reč o svežim ili starim ožiljcima i nabaviti u više veličina, a s obzirom da odlično prijanjaju uz telo, nevidljive su  ispod odeće.

Koliko dugo se moraju nositi silikonske trake?

Trajanje lečenja silikonskim trakama razlikuje se od osobe do osobe, i zavisi o obimu i ozbiljnosti ožiljaka kao i procesima zarastanja i stvaranja ožiljaka na vašoj koži. Preporučeno trajanje upotrebe silikonskih traka iznosi 8 do 12 nedelja za nove ožiljke ili 3 do 6 meseci za već postojeće. To je prilično dug protokol, međutim, rezultat će biti manje vidljiv ožiljak. Prirodnim putem ožiljci blede u roku od godine dana za manje ožiljke , dok onim većima treba   8/24 meseca posle operacije.

Viša cena je opravdana radi boljih rezultata

Cena silikonskih traka je viša u odnosu na gelove, što je i sasvim je opravdano s obzirom na njihovu efikasnost. Međutim, važno je istaći da ove trake neće smanjiti sve ožiljke. U težim slučajevima, uz silikonske trake se preporučuju  i neinvazivni tretmani poput mezoterapije mikroiglicama, hemijskog pilinga ili nekih laserskih metoda .

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar