Hemijski piling: jača trauma garantuje i bolji rezultat

24-05-2022

Hemijski piling je jedan od najstarijih kozmetičkih tretmana  na svetu koji je upražnjavan još u starom Egiptu, Rimu i Grčkoj a davao je lepu i meku kožu.  Prilikom procedure  koristi se rastvor za uklanjanje odumrlih površinskih ćelija kože

Vrste hemijskih pilinga

Hemijski piling se može raditi na licu, vratu, šakama i nogama. U zavisnosti od dubine dele se na površne, srednje duboke i duboke pilinge.Ova vrsta pilinga je najefikasnija kod pacijenata kod kojih se zapaža depigmentacija na koži, sitne fleke usled sunčanja, kod ogrubele i ostarele kože, ožiljaka od akni, finih sitnih bora i sl.Za postizanje željenog efekta, ponekad će biti potrebno više tretmana hemijskim pilingom. Broj potrebnih tretmana zavisi najviše od starosti kože i od stepena njenog oštećenja.

Glikolni piling

Piling glikolonom kiselinom je najčešće primenjivan  i poznat je pod nazivom piling voćnim kiselinama. On je jeftin i jednostavan i posle njega nema perioda oporavka. Primenjuje se kod akni, ožiljaka od akni, melazme, posle upalnih procesa na koži. Glikolonim pilingom se popravljaju posledice praranog starenja izazvanog preteranim izlaganjem suncu kao i seboreja.

PRE I POSLE GLIKOLNOG PILINGA

Glikolna kiselina se primenjuje u različitim koncentracijama u zavisnosti od problema koji tretirate: blag površinski piling (30%–50% GA, vreme primene 1–2 minuta); površinski (50%–70% GA, primena 2–5 minuta); srednje dubinski (70% GA, primena 3–15 minuta)

PRE I POSLE TCA PILINGA

TCA piling

TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora i oštećenja kože od sunčevog zračenja. Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože pacijenta. Funkcija ove kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvarajnje kolagena i elastina. Period oporavka od procedure je 7 dana, a ponekad i znatno duže ako se koristila jača kiselina.

PRE I POSLE TCA PILINGA

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar