Tretman oksigenacije oživljava uvelo lice

28-03-2020

Proces oksigenacije je mehanizam snabdevanja kože kiseonikom u njegovom aktivnom obliku. Unosi se na ili pod kožu pomoću kozmetičkih preparata ili tretmana. Ovom metodom pokreće se samoobnova dermisa, a rezultat je podmlađena i zdrava koža bez iritacija 

Razlika između oksigenacije i hidracije

“Oksigenacija” kože je proces kojim se kiseonik direktno nanosi na i u nju – kroz tretman ili neki proizvod. Dodatni kiseonik bi trebalo da poveća obnavljanje kože i  njenu  cirkulaciju, što dovodi do boljeg apsorbovanja drugih proizvoda za negu koje koristite. “Hidriranje” kože se radi uz pomoć topičnih proizvoda koji sadrže takozvane humektankte koji vezuju i ubacuju vodu u ćelije. Na taj način se povećava apsorbovanje više vlage i samim tim se poboljšava izgled kože koja je sjajnija i zategnutija.

Kako se koristi aktivni kiseonik u svrhu lepote?

Preparati na bazi aktivnog kiseonika se mogu naći u formi gela, kreme, seruma, rastvora ili maske. Takođe, u kozmetičkim salonima postoje tretmani kojima se u kožu ubrizgavaju čestice čistog kiseonika pod pritiskom.  Ranije se kiseonik primenjivao lokalno, da ubrza zarastanje rana, posebno od opekotina. Deluje na način da ubrzava metabolizam ćelija i povećava moć regeneracije kože. Istraživanja su pokazala da nivo kiseonika posle 30. opada za 25%, posle 40. do 50%, a takođe se smanjuje u zagađenoj okolini kao i zbog nezdravih životnih navika.

Efekti tretmana oksigenacije

Koža koja nema dovoljno kiseonika može biti beživotna i naborana. Nasuprot tome, studije pokazuju da koža tretirana kiseonikom, izgleda mlađe, oporavljeno i zdravije. Rezultati tretmana preparatima  na bazi aktivnog kiseonika pokazali su da je koža elastičnija a poboljšana je i produkcija kolagena. Proizvodi koji sadrže kiseonik oporavljaju epiderm, poboljšavaju metabolizam ćelija i pomažu da se ublaže efekti starenja. Takođe, preparati sa kiseonikom pomažu kod akni i rozacee jer ubijaju bakterije koje uzrokuju ova stanja.

Kako deluju preparati sa aktivnim kiseonikom?

Nakon kontakta sa površinom kože, aktivni kiseonik se ispušta u obliku brojnih sitnih mehurića, što pozitivno deluje na zdravlje dermisa. Ukoliko se nakon kontakta sa kožom pojavi bela pena, to znači da je površina kože izmenjena, oštećena ili inficirana. Ovaj kontakt pokreće hemijsku reakciju između jedinjenja aktivnog kiseonika i jona metala u membrani patogena, što uzrokuje njihovo uništenje. Na taj način se otpušta kiseonik u vidu kiseoničnog jedinjenja i vode. Aktivna forma kiseonika potom prelazi u ćelije i aktivira proces oksigenacije u mitohondrijama uporedno stvarajući ATP energiju. Na ovaj način, ćelija je regenerisana i snabdevena kiseonikom, putem sopstvenog prirodnog mehanizma, koji je najučinkovitiji i najintenzivniji.

FOTO: Arhiv

 

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar