Maskne: akne nastale nošenjem maski

02-02-2021

Kako vreme prolazi, susrećemo se i sa nekim negativnim posledicama nošenja maski koje nas štite od COVID-19. Jedna od nuspojava su maskne, odnosno sitne bele akne koje se pojavljuju na delovima gde je maska bila najviše priljubljena uz lice 

Šta su maskne?

Akne su jedan od najvećih problema kada je nega kože u pitanju, a mogu se pojaviti u više oblika. Iako su nepravilnosti na koži izazvane stresom već dobro poznata stvar, postoji i vrsta akni koju ćemo nazvati maskne. To su uglavnom sitne bele akne koje se pojavljuju nakon nošenja medicinske ili pamučne maske za sprečavanje širenja koronavirusa. Maskne nastaju zbog oštećene barijera kože koja može dovesti do svih vrsta iritacije, uključujući i pojavu akni.

Uzrok maskni

Ova vrsta akni nastaje zbog trenja. Kada imamo masku na licu nadražujemo kožu, zapušavamo pore, a zatim se luči sebum i šire se bakterije koji se uvlače duboko pod kožu. Ono što ćeš primetiti su jako sitne mini akne, a ne one duboke i bolne izbočine uzrokovane podivljalim hormonima. Iako se možda čini da bi takve nepravilnosti bile izazvane nošenjem maske koja je ugušila ili blokirala našu kožu, to je slabo verovatno. Mnogi ljudi na to gledaju kao na fizičku okluziju, ali u tom slučaju bi maska zaista morala da nam se zalepi za kožu kao lepak.

Gde se pojavljuju maskne i kako ih izbeći

Osim vidljivih malih, beličastih izbočina, bitno je na kom delu lica su se akne pojavile. Ova stvar je ključna, jer se ova vrsta akni pojavljuje samo na delovima lica na koje maska prianja kada se stavi. Sigurno se neće pojaviti oko usana, već uz podbradak, preko mosta nosa i na obrazima. Uzrok navedenog su platnene ali i medicinske i papirne maske. Drugi način na koji platnena maska može prouzrokovati akne je kada se ne pere redovno, a ovaj materijal je inače poznat po tome što sakuplja nečistoće i bakterije. Ovo ćete izbeći svakodnevnim pranjem platnene maske.

FOTO. estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar