Matične ćelije u kozmetičkim proizvodima nisu ljudske već biljne

23-07-2023

Danas mnogi kozmetički brendovi koriste matične ćelije u svojim preparatima, no morate znati da one nemaju veze s ljudskima. Reč je o biljnim matičnim ćelijama koje na određen način čuvaju našu kožu i pomažu je održati  mladom i zategnutom 

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije predstavljaju nediferencirane ćelije, koje se nalaze u većini tkiva, od kojih zavisi obnavljanje i regeneracija odgovarajućih tkiva. Koža je najveći organ ljudskog organizma i nalazi se u procesu stalnog obnavljanja koji zavisi od matičnih ćelija. Matične ćelije su u epidermisu smeštene u bazalnoj lamini u bulbusu dlake, lojnoj žlezdi i interfolikularnom epidermisu, dok u dermisu postoje dermalne matične ćelije.

Efekat kozmetičkih preparata na matične ćelije

Aktivnost dermalnih matičnih ćelija regulišu unutrašnji faktori/programi, signali iz mikrosredine i spoljašnji uticaji. Starenjem dolazi do promena njihove aktivnosti koje su posledica slabljenja lokalnih mehanizama regulacije i izloženosti stresu. Kozmetički aktivne supstance za koje se navodi da ostvaruju pozitivan efekat na matične ćelije kože, često neutrališu negativne uticaje kao što su UV zračenje, stvaranje slobodnih radikala ili podržavaju optimalne uslove za obnavljanje kože i kose.

Primena biljnih matičnih ćelija u kozmetici

Ekstrakti biljnih matičnih ćelija predstavljaju inovativni pristup za dobijanje prirodnih kozmetički aktivnih supstanci u kontrolisanim uslovima, uz mogućnost stimulacije sinteze željenih sekundarnih metabolita, na ekološki i održivi način. Razlike između humanih i biljnih matičnih ćelija kao i faktora koji regulišu njihovu aktivnost, određuju delovanje ovih ekstrakata. Ono se ogleda u „smirivanju“ kože, antioksidantnom dejstvu, zaštiti matičnih ćelija i ćelija kože od štetnih efekata UV zračenja, ili stimulaciji sinteze proteina ekstracelularnog matriksa.

Matične ćelije ne postoje ni u PRP tretmanu

Matične ćelije su veoma popularan antiejdžing pojam za privlačenje kupaca, u što su se uverili i neki čitaoci našeg portala koji su nam slali upite putem mejla, želeći doznati da li je PRP tretman ( na kojem su bili) , zapravo tretman matičnim ćelijama. Sve one koji su u to poverovali, moraćemo da razočaramo jer matične ćelije i krvna plazma koja se koristi kao popularan serum za podmlađivanje tokom PRP tretmana, nemaju veze jedno s drugim. Naime, izolovana plazma iz krvi sadrži trombocite i faktore rasta, koji pomažu samozaceljenju kože ali nemaju nikakav spektakularan efekat podmlađivanja. Matične ćelije koje se često spominju kao sveti gral medicine budućnosti, mogu da se izoluju isključivo iz pupčane vrpce kao i kičmene moždine, a njihova obrada je veoma skupa i radi se u visokotehnološki razvijenim laboratorijama, kakve ne postoje u industriji koja se bavi proizvodnjom kozmetike.

FOTO: Giphy / Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar