Mogu li proizvodi za zaštitu od sunca ugroziti zdravlje ljudi?

24-06-2019

Filteri u kremama  koji sprečavaju štetno delovanje UV zrak,a dele se na neorganske i sintetičke.  Iako se poslednje vreme mnogo diskutuje o šetnosti navedenih supstanci koje sadrže SunBlock kreme, proizvođači tvrde kako su one potpuno sigurne, a poneka nuspojava , individualna je stvar. Saznajte sve o procesu proizvodnje filtera  za sunce…

UV filteri koji se koriste u proizvodima za zaštitu od sunca dele se na neorganske, odnosno mineralne, i na sintetičke, odnosno hemijske. Neorganski su minerali koji se nalaze u prirodi gde se u proizvodima za zaštitu od sunca isključivo koriste titanijum dioksid i cink oksid. Ta informacija poslužila je kao plodno tlo za formiranje jednog od najvećih mitova vezanih za zaštitu od sunca gde se zagovara isključiva upotreba mineralnih UV filtera baš zbog njihovog prirodnog porekla.

Ipak, kako bi se ova dva minerala ekstrahovala iz zemlje, prečistila, zaštitila od degradacija i na samom kraju stavila u proizvode koji zaista mogu da štite od sunca, prolaze ekstenzivan proces industrijske obrade. Tako da, iako su mineralni filteri prirodnog porekla, posle procesa industrijske obrade (bez koje bi bili apsolutno neupotrebljivi za ovu svrhu) ostaju jednako prirodni.  Sa druge strane, za hemijske filtere vezuju se potpuno apsurdni i apsolutno neosnovani negativni mitovi i to samo i isključivo jer su proizvedeni u laboratoriji od strane ljudske ruke.

Istina je da su obe grupe filtera jednako bezbedne i nema dokaza da mogu na bilo koji način da ugroze zdravlje, povećaju reaktivnost kože ili da izazovu akne. Ipak, iako su obe grupe jednako dobre u zaštiti od UV zračenja, podnošljivost samog proizvoda je, na žalost, duboko individualna i zahteva eksperimentisanje. Razlog za negativna iskustva korisnika u ovoj oblasti vezan je za samu formulaciju, odnosno sve ono sto okružuje UV filtere kao bi oni bili stabilni i kozmetički prihvatljivi za korišćenje. Stoga je i idealna kategorija, odnosno vrsta filtera, samo ona koju će osoba koristiti redovno. Važno je napomenuti da savremeni biotehnološki proizvedeni filteri kombinuju karakteristike obe grupe te su duže aktivni na suncu i samim tim obezbeđuju bolju zaštitu.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar