Nadogradnja zuba pomoću kompozita

23-12-2020
Featured Video Play Icon

U savremenoj restaurativnoj stomatologiji, dentalni kompoziti su materijal izbora za rekonstrukciju izgubljenog čvrstog zubnog tkiva ili za nadogradnju želenih delova. Zahvaljujući tome, moguće je postići simetriju zuba u samo jednoj poseti stomatologu 

Kompozit u stomatologiji

Kompozitni ispuni se koriste za rekonstrukciju zuba koji su oštećeni karijesom, abradirani, imaju defekte, ili su polomljeni usled traume. Oštećeni deo se uklanja i potom se zub obradjuje za ispun. Kompozit se lepi za zub, ojačava ga i sprečava dalje oštećenje i širenje karijesa. Takodje, kompozitni ispun se može koristiti za kozmetičko poboljšanje osmeha promenom boje zuba ili njegovim preoblikovanjem.

Kompozit kroz istoriju

Kada su se bele plombe prvi put pojavile na tržištu, nisu imale dovoljno dobre mahaničke osobine. Zbog slabe otpornosti na pritisak njihova upotreba je bila ograničena. Postavljale su se isklučivo kao estetski ispuni na prednje uibe ili na površine koje su vidljive prilikom govora i smeha. Za bočne zube, koji trpe znatno veće opterećenje, i dalje su se koristile amalgamske plombe – isključivo zbog svoje trajnosti. Danas, kompozit odlikuju izvrsne estetske i funkcionalne performanse.

Nadogradnja zuba pomoću komozita

Kod problema sa asimetrijom zuba, za njihovu nadogradnju se može koristiti kompozit. U videu na vrhu teksta vidimo problem devojke koja je imala izrazito velika dva  prednja zuba. Zahvaljujući kompozitu, stomatolog je u svega sat vremena nadogradio njene zube i postigao željenu simetriju. Osim ovakvog načina nadogradnje zuba, moguće je postaviti i prethodno izrađene kompozitne vinire.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar