Naučnici otkrili lek za sedu kosu?

31-10-2017

U možda ne tako dalekoj budućnosti, potreba za bojenjem sedih vlasi više neće postojati jer će je zameniti šampon koji vraća prirodni pigment.Naime, eksperimentišući sa sredstvom K(D)PT, naučnici su u laboratoriji na uzorcima kose žena koje su se podvrgle faceliftingu, uspeli sedim vlasima povratiti prirodni pigment kose.

Brojni ljudi širom sveta čeznu da im se vrati prirodna boja kose koju su zamenile sede vlasi.  Nadu za takvo što dao im je naučni eksperiment koji je sprovela grupa stručnjaka a koji je rezultovao je vremenskim zaokretom na kosi.

Naime, eksperimentišući sa sredstvom K(D)PT, naučnici su u laboratoriji na uzorcima kose žena koje su se podvrgle faceliftingu, uspeli sedim vlasima povratiti prirodni pigment kose.

Problem je što je “lek” delotvoran samo na vlasima koje su “bolesne”, na primer iz temena sklonog alopeciji pa takve kad ponovo narastu često budu bele/sive boje, odnosno bez pigmenta.

“Konkretno, primena tretmana K(D)PT mogla bi biti efikasna u slučajevima depigmentacije kose kod oporavka od stanja alopecia areata”, objavio je dr Ralf Paus u British Journal of Dermatology, dok su se njegovi kolege složili da je ovo dostignuće važan korak napred, ali još uvek u eksperimentalnom smislu.

Stručnjaci se slažu da postoji opravdana mogućnost da se kosi posedeloj od starenja takođe vrati izgubljeni pigment. Živi bili pa videli….

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar