Nega kože u zimskim danima: grejanje je jednako štetno kao i hladnoća

24-10-2018

Tokom zimskog perioda koža je sklona dodatnom isušivanju i tada je potrebno koristiti medicinsku kozmetiku koja održava normalnu kiselost kože i ne narušava prirodnu zaštitnu funkciju. Kreme za negu u zimskom periodu pored pH vrednosti 5.5,  treba da sadrže i druge hranljive sastojke kako bi koža ostala zdrava i elastična

Hladan vazduh i grejanje suše kožu

Zimski vazduh je hladan i suv i koža koja je direktno izložena hladnoći (lice, ruke i usne) postaje tanja, smanjuje se lipidni (masni) zaštitni sloj i dolazi do većeg isparavanja tečnosti pa koža postaje suva i sklona crvenilu. Kožu dodatno isušuju i zimski vetrovi i ona postaje gruba, lako puca, svrbi  i podložna je stvaranju ekcema.  Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno dovode do daljeg sušenja već oštećene kože.

Nega kože lica

Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje i neophodno ih je nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh na lice i ruke (otkriveni delovi tela). Ukoliko je koža suva, kremu treba naneti i po povratku u kuću i posle kupanja. Osobe sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Za kožu lica koja je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju preporuka je da se koristi zaštitna krema za lice.

Izbegavajte komercijalne proizvode za tuširanje

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu i  izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takodje, ne treba koristiti jake sapune koji dodatno isušuju kožu, već ih zameniti medicinskim preparatima koji neguju kožu i čuvaju njenu prirodnu kiselost. Savet je da se ne koriste komercijalni proizvodi za kupanje.

Nezaobilazan balzam za usne 

Usne treba namazati balzamom pre izlaska na vetar, jer su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu. Lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće. Usne možete dodatno nahraniti tako što ćete ih namazati medom i na taj način ih opskrbiti korisnim supstancama.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar