Ovo su prirodni izvori antiejdžing pigmenata

17-05-2018

Važnu ulogu  u usporavanju mehanizma starenja imaju biljni pigmenti – biološki aktivni spojevi prirodnog porekla, kao  i fitohemikalije koje su zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima neizostavan deo antiejdžing pripravaka. 

Fitohemikalije u anti aging medicini 

Brojne se fitohemikalije koriste u pripravcima koji se nanose direktno na kožu. Međutim najbolji efekat postiže se kada se fitohemikalije i biljni pigmenti unose i oralnim putem, pripravcima i hranom-  bogatom tim biološki aktivnim spojevima. Istraživanja su dokazala i antioksidacijska delovanja raznih biljnih pigmenata koji se primjenjuju u anti-aging medicini.

To su: crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća,  zeleni pigment hlorofil iz zelenog povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skupina narančastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi, te tamno zeleni fikocijanin iz alge Spirulina.

Pigmentima protiv starenja 

Karotenoidi su moćne fitohemikalije koje deluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva. Osobito povoljan efekat imaju na koži koju štite od stalne izloženosti sunčevim zrakama i ostalih štetnih uticaja iz okoliša,  neutralizirajući delovanje slobodnih radikala. U kontekstu zaštite kože od štetnih faktora i prevremenog starenja osobito se ističe beta-karoten.

Beta-karoten je najkoncentriraniji u šargarepi. Zbog svoje efektivnosti u zaštiti kože od opasnog ultraljubičastog zračenja, često nosi naziv „prirodni suncobran“.

Astaksantin također pripada skupini karotenoida. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan efekat na brojne zdravstvene probleme a  posebno na starenje ćelija. Takođe utiče  na prevenciju oštećenja na ćelijama izazvanih UV-zračenjem.

Žuti pigment kurkumin sve je popularniji dodatak koji se istražuje u brojnim kliničkim studijama. Ima antioksidativno, protivupalno i antikarcenogeno delovanje, a istražuje se i kao pomoć kod neurodegenerativnih bolesti.

Fikocijanin je plavi pigment iz modrozelene alge Spirulina koji također poseduje antioksidacijsko, ali i imunomodulatorno, hepatoprotektivno i detoksikacijsko delovanje.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar