Ozempic lice: obešenost kao nuspojava leka

11-10-2023

Dok slavne osobe i influenseri oduševljeno govore o brzom gubitku kilograma uz pomoć Ozempica – leka koji je primarno namenjen kontrolisanju dijabetesa, malo je onih koji su pomenuli nedostatke. Nuspojava je “Ozempic lice”, odnosno obešena koža kao rezultat gubitka masti i mišića

Ozempic je lek na recept koji je odobrila FDA i koristi se za lečenje dijabetesa tipa 2 kod odraslih. Ozempic nije odobren od strane FDA za mršavljenje.

Šta je Ozempic?

Ozempic je nedeljna injekcija namenjena poboljšanju kontrole šećera u krvi . Njegov aktivni sastojak semaglutid oponaša delovanje hormona koji se prirodno nalazi u telu i koji stimuliše otpuštanje inzulina nakon što jedete. Dodatni inzulin pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i sprečava skokove. ”U osnovi, Ozempic deluje tako da malo podiže brzinu metabolizma i povećava izgaranje masti iz masnih ćelija”, kaže dr. Benjamin Bikman , profesor ćelijske biologije i fiziologije na Univerzitetu Brigham Young, koji se bavi proučavanjem metaboličkih funkcija.

pre i posle koriščenja ozempica

Opuštenost je rezultat gubitka masti i mišića ispod kože

”Izraz ”Ozempic face” izmislio je  dermatolog dr. Paul Jarrod Frank iz Njujorka i odnosi se na mršav izgled lica, odnosno opuštenost kože kod onih koji uzimaju Ozempic. Međutim, da bude jasno, sam lek nema izravan efekat na vaše lice, već dovodi do brzog gubitka težine koja se odražava i na licu”, kaže Joshua Zeichner , dr. med., izvanredni profesor dermatologije i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji na Mount Sinaiu u Njujorku.

Kako Ozempic deluje na mršavljenje?

Ozempicom se može postići da osoba izgubi oko 4,5 do 7 litara vode u prvoj nedelji korišćenja.  Nakon nekoliko meseci na maksimalnoj dozi, možete izgubiti do  30 posto svoje telesne težine. ”Studije takođe pokazuju da injekcija semaglutida smanjuje apetit i usporava probavu . Semaglutidi oponašaju učinke GLP-1, koji ima važnu ulogu u signaliziranju probave telu. GLP-1 također signalizira sitost, pomaže u suzbijanju apetita i smanjenju unosa hrane”, kaže dr. Danielle Balardo.

Kako Ozempic utiče na kožu i ostale nuspojave

Pored gubitka telesne težine, Ozempic ne utiče na kožu,osim povremenih reakcija poput masnica  na mestu ubrizgavanja leka.  Uzimanjem Ozempica ne biste trebali dobiti nikakve neobične  kožne reakcije.  Nuspojave uključuju mučninu, proliv , bolove u trbuhu, zatvor ili  glavobolju.

FOTO: Ozempic / Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar