Kako se ideal ženske lepote menjao kroz istoriju?

17-03-2021
Featured Video Play Icon

Ideal ženske lepote menjao se kroz istoriju , a ono što se nekada smatralo lepim, danas i ne bi bilo toliko privlačno. Od renesanse preko viktorijanskog doba pa do ovog modernog, trendovi su bili razni no ulaskom u dvehiljadite lepota je postala imperativ , a estetske korekcije  uobičajena stvar.

Viktorijanska žena zapravo je gojazna 

Kada bismo danas opisivali renesansnu ženu , verovatno bismo kazali da je malo gojazna, što bi prema modernim kriterijumima lepote bilo tačno. Ova vremenska epoha svakako je cenila žene sa najvećim konfekcijskim brojem.  U viktorijanskom dobu izuzetno popularno bilo je  imati uzak struk, što je pripadnicama lepšeg pola znalo zadatavati velike probleme, a neke su u želji da budu uže, čak i rebra lomile.

Seksualna revolucija 70-ih i 80-ih

Početkom prošlog veka ženstvenost i nije bila toliko izražena, no početkom 60-ih,  lagano se vraća seksepil. 70-ih godina svet doživljava seksualnu revoluciju i počinje da voli  celo biće:  iznutra i spolja  a  tokom 80-ih počinje  se ceniti lepo utrenirano (pojava aerobika na čelu sa večno mladom Đejn Fonda) , no ne mišićavo, telo. To je vreme u kom su se cenila prirodna lepota, bujne grudi, ženstveni bokovi i neki drugi delovi tela koji se danas uglavnom dorađuju uz pomoć estetske hirurgije.

Poslednjih 30 godina 

90-te su doba supermodela poput Kate Moss,  koja je uvela androgeni stil: male grudi i  mršavo telo . A onda se ulaskom u dvehiljadite  sve promenilo.  Bez obzira što živimo u dobu gde žena ima izbora i mogućnosti više nego ikada pre, sama očekivanja društva u odnosu na njen izgled su postala prilično nerealna. Danas je lepota imperativ, a cena joj je ponekad vrlo visoka. Ideali su se pomerili do granica neprirodnosti, a plastične operacije postale su naša svakodnevica.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar