Gradske akne: dermatološki problem modernog vremena

21-08-2023

Život u gradu krije brojna onečišćenja u vazduhu koja mogu da utiču na nastanak bubuljica. Sunce, smog i stres samo su neki od faktora koji nepovoljno deluju na ten i pospešuju stvaranje gradskih akni

Gradsko zagađenje prodire u kožu

Jedan od najvećih gradskih problema je zagađenje. Sitne čestice prašine poznate i kao PM 2.5 mogu se provući kroz zaštitnu barijeru kože i napraviti štetu. One pokreću lančanu reakciju koja započinje oksidacijom sebuma na površini kože, a sledi povećana tvorba masnoće i hiperkeratinizacija – više mrtvih ćelija na površini.  Rezultat toga je stvaranje mitesera i novih bubuljica.  Kako biste izbegli ovaj problem koristite teksture za negu  lica koje sprečavaju lepljenje zagađenih čestica na kožu.

Sunce pogoršava stanje s aknama

UV svetlost je drugi neprijatelj lepote. U stvari, jedini mit o bubuljicama koji nikada ne umire jeste da je sunce prijatelj kože sklone aknama. Netačno! Preplanulost kratkoročno tvoj ten čini ujednačenijim, ali isušujući efekat sunca uzrokuje prekomerno zamašćivanje kože nakon praznika. Masnoća u kombinaciji sa zadebljalim gornjim slojem kože začepljuje pore i sprečava pravilno lučenje sebuma. Iz tog razloga koristite fluid nemasne i nekomedogene teksture za zaštitu od sunca.

Stres podstiče nastanak bubuljica

Prekovremeni rad, ispiti ili rokovi, žestoka konkurencija… Jesi li ikad primetila/primetio da tvoj ten pati u takvim životnim periodima? Nisi sama/sam: naučna istraživanja dokazuju vezu između visokog nivoa stresa i jačine akni. Istina je da doktori još ne poznaju u celosti uticaj stresa, ali smatra se da hormoni stresa podstiču lojne žlezde na prekomerno lučenje masnoće što uzrokuje pojavu nepravilnosti na koži. Kako biste izbegli ovaj problem preporučujemo da izađete sa prijateljima, otiđete u teretanu ili jednostavno – odvojite malo vremena za sebe… koža će vam biti zahvalna.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar