Polandov sindrom: jedna dojka jedinica a druga četvorka

05-09-2020

Čak tri četvrtine žena nije posve zadovoljno izgledom svojih grudi, no Britanka Rebeka Batčer ruši stereotipe i iako su joj leva i desna dojka drastično različite u veličini, ona je naučila prihvatiti svoj izgled

Odbila besplatnu korekciju grudi 

Dvadeset trogodišnja Britanka Rebeka Batčer pati od tzv. Polandovog sindroma – retkog poremećaja rasta zbog kojeg su joj grudi nejednake veličine. Jedna dojka odgovara A korpici (jedinica), dok je druga D (četvorka). Ali Rebeka je prihvatila svoje nesavršenosti te je odbila besplatnu operaciju kojom bi se njena manja dojka ‘popunila’ da odgovara većoj, zbog čega je mnogi smatraju ‘ludom’, prenosi The Sun.

Trauma u pubertetu

Svoju disproporciju grudi, ova je devojka primetila tokom puberteta: ”Jedna strana mene bila je poput planine, druga kao brdašca. Bila sam tinejdžerka i to mi davalo kompleks. Nisam mogla  pronaći brus koji mi odgovara, vršnjaci su me zezali, a presvlačenje za satove fizičkog odgoja bilo je noćna mora,” prisetila se.  U dobi od 17 godina, lekari su joj dali protetski umetak kako ga bi stavila u brus za svoju manju dojku.

Polandov sindrom 

Tražeći po internetu pomoć, Rebeka je naišla na pojam tzv. Polandovog sindroma, stanja koje uzrokuje nedostatak razvoja mišića na jednoj strani tela. Prvenstveno ga karakteriše nedostatak mišića prsnog koša koji je prvi put uočen 19. veku. Prema statistici, ima ga tek 1 na 10 do 100 hiljada ljudi, a često se ne prepoznaje dok simptomi ne postanu očiti.

Karakteristike Polandovog sindroma

Ljudi koji imaju Polandov sindrom imaju asimetrični okvir tela, a znakovi mogu uključivati: grudi koje se čine konkavne, nerazvijene ili nestalu bradavicu na zahvaćenoj strani kao i nerazvijene dojke kod žena. Rekonstruktivna (plastična) operacija je najprihvatljivija opcija lečenja Polandovog sindroma – no nju je Rebecca, na čuđenje mnogih, odbila.

You tube kanal za pomoć 

”Umesto da sakrijem svoje stanje, odlučila sam pokrenuti kanal na YouTubeu u slučaju da su drugi u istoj situaciji kao ja te ne znaju što im je”, objasnila je.  Rebeka nije žele da bude predmet ismejavanja, već neko ko pomaže i promiče pozitivan stav prema vlastitom telu. To joj je , smatra, pomoglo izgraditi samopouzdanje.

Prihvatanje sopstvenog tela 

Rebeka je svesna da je pomogla mnogima sa istim problemom da prihvate sopstveno telo, te smatra da bi estetski zahvat kojim bi izjednačila svoje grudi bio čin licemerja. Danas više ne koristi niti umetke kako bi popunila brus, već radije nosi one sportske jer joj pružaju podršku i daju bolji oblik: ”Moje su me grudi naučile kako veličina doista nije bitna kao i da je svako lep na svoj način – zaključila je Rebeka.

FOTO:  Screenshot / Instagram Rebecca Butcher

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar