Presađivanje trepavica: estetska intervencija sa trajnim rezultatom

31-05-2021
Featured Video Play Icon

Transplantacija folikula kose u kapak , daje dugačke i bujne trepavice. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, a presađene trepavice zahtevaju posebnu negu, s obzirom da je zapravo reč o kosi 

Guste trepavice, sinonim za lepotu

Iako trepavice ne sadrže mnogo dlačica, one igraju glavnu ulogu , kako u estetici lica tako i samopouzdanju – budući da su neizostavni deo našeg izgleda. Osim što uokviruju oči i čine ih privlačnijima, guste, pune trepavice štite nas i od raznih štetnih spoljašnjih  uticaja. Dok neki ljudi imaju prirodno guste i pune trepavice, nisu svi  te sreće. Neki jednostavno imaju retke ili kratke trepavice dok su drugi ostali bez njih usled ozleda ili nekih agresivnih metoda lečenja. Za takve osobe trajno i efikasno rešenje je transplantacija trepavica koje se upotpunjuju  folikulima njihove sopstvene kose.

Tok zahvata

Ovaj hirurški postupak vema je jednostavan i obavlja se pod lokalnom anestezijom. Prvi deo operacije je prikupljanje i odstranjenje 100- 300 folikula dlaka sa vlasišta pacijenta, koje se potom ”ušivaju”, odnosno pozicioniraju u kapak. U svaki kapak ugrađuje se 50- 100 dlaka, zavisno o stanju pacijenta kao i željenim estetskim kriterijumima.  Transplantirane trepavice stapaju se sa prirodnim trepavicama i one će da rastu do kraja života. Međutim, važno je imati na umu kako je reč zapravo o kosi, koja će za razilku od trepavica, konstano da raste. Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

Oporavak i odžavanje trepavica

Nakon operacije, moguće su otekline i blagi podlivi. Preporučuje se mirovanje i suzdržavanje od uobičajenih aktivnosti tokom narednih 3-5 dana. Uobičajeno je da transplantirane dlačice ispadnu dve nedelje nakon operacije a onda i da ponovno izrastu posle 3 meseca. Presađene trepavice rasti će u istom smeru kao i prirodne, međutim potrebno ih je redovito podrezivati i uvijati. Ukoliko kosa pacijenta počne da sedi , i trepavice će ( s obzirom da je reč o presađenoj kosi) postati sive boje. Tada ih je moguće ofarbati ili jednostavno premazati nekom šminkom za oči.

FOTO: Arhiv / Screenshot

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar