Kineski naučnici uzgojili uvo za korekciju mikrotije

03-06-2021
Featured Video Play Icon

Skupina istraživača u Kini, konstruisala je uz pomoć 3D skeniranja i 3D printa, uši za decu koja pate od mikrotije, urođenog stanja u kojem je spoljašnje uvo, odnosno ušna školjka – nerazvijeno

Mikrotija i 3D print

Mikrotija može imati negativan uticaj na sluh i dobrobit dece koja su njome pogođena. Uobičajeni postupci za lečenje mikrotije uključivali su rekonstrukciju hrskavice rebra, plastične implantate ili proteze.  Projekti poput australijskog FutureHear -a bili su prilagođeni kalupovima za uši s 3D  printom, dok je dr. Ken Stewart iz Kraljevske bolnice za bolesnu decu u Edinburghu – 3D skeniranjem i 3D ispintanim modelima izvodio precizne rekonstrukcije hrskavice u obliku uva. Kineski istraživači su  projektirali hrskavicu oblika uva pacijenta in vitro, pomoću 3D isprintane biorazgradive skele i  ćelija hrskavice Microtia Chondrocyte (MCs).

Uzgojeno uvo za 12 nedelja

Za početak je snimljeno zdravo uvo i stvorena digitalna trodimenzionalna slika pomoću softvera. Potom je isprintan model od gline i silikona koji je mogao držati skele od biomaterijala.  Da bi se proizvele biorazgradive skele od biomaterijala, pomoću 3D printera je otisnuta biološka mešavina koja je sadržavala i matične ćelije uzete sa uva pogođenog mikrotijom.  Ona je  ravnomerno ispuštana sloj po sloj na skeli kako bi bio postignut oblik uva. Kreirano uvo potom  je stavljeno u rastvor ćelijske kulture kako bi se izgradilo u narednih 12 nedelja.  Posle 3 meseca uzgojena hrskavica je  kirurški  implantirana na sličan način kao i hrskavica rebra. Koža deteta bila je prebačena preko hrskavice i pristajala je novom obliku uva.

Ušna hrskavica ugrađena u kožu i testirana na snagu i fleksibilnost

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar