Promena pola: od zgodne cure do riđobradog, istetoviranog vlasnika kafića

03-11-2018
Featured Video Play Icon

Agencija Rojters objavila je priču o 29 – godišnjem Harrisonu Massieju koji je pre 7 godina započeo promenu pola,  popraćenu fascinantnim fotografijama Sare Swaty. Upoznali su se i sprijateljili još u srednjoj školi pa je mlada fotografkinja snimila sve faze njegove transformacije, na putu od žene do muškarca

Harison na početku hormonske terapije

Težak put do ostvarenja cilja

Za Harisona Masija tranzicija nije bila bezbolno razdoblje i imao je problema. Jedan od njih je bio što nije mogao naći posao. Javljao se na oglase i kad god bi ga pitali kako se zove, ostali bi zbunjeni jer se njegovo staro ime nije poklapalo s izgledom. Posle razgovora,  jednostavno ga više ne bi zvali. U videu na vrhu teksta možete pogledati kako je Masijev  glas mutirao usled hormonske terapije.

Pokrenuo kampanju i sakupio novac za operaciju

Na kraju, Harison je otvorio vlastiti bar i konačno se oseća prihvaćeno. U razgovoru za Rojters istaknuo je kako nema zdravstveno osiguranje i svaki mesec mora plaćati 110 dolara za testosteron, što je za sedam godina naraslo na 9000 dolara. Nedavno je pokrenuo kampanju prikupljanja donacija preko stranice “GoFundMe.com”: cilj mu je bio skupiti dovoljno novca za operacije uklanjanja dojki i rekonstrukciju prsa. Na kraju je uspeo u tome.

Polovina transrodnih osoba, barem jednom pokušala samoubistvo 

Harrison Masi kaže da se kod njega nije samo radilo o promeni pola, nego pre svega o želji da se oseća “više svoj”. Objasnio je kako se ujedno oseća i ženom.: “To je deo onoga kako sam odgojen i volim to što imam perspektivu oba pola.”  Najveća podrška u procesu tranzicije bila mu je devojka, kao i roditelji, što nije slučaj sa većinom transrodnih osoba. Prema istraživanju koje je 2016. objavio magazin Health , 14 % transrodnih osoba doživelo je da ih roditelji odbace, a još 31 % ih je naišlo na osudu i odbijanje u porodici , ali blažeg intenziteta.

Oko polovine transrodnih tinejdžera u Americi barem je jednom pokušalo samoubistvo, upozorava se u jednom novijem istraživanju.

FOTO : Facebook Harrison Elliott Massie 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar