Pronađen lek za ćelavost. Do 2020. ovaj problem više neće postojati!

19-05-2018

Više od  750 miliona ljudi u svetu, uglavnom muškaraca, ima problema s gubitkom kose ili je potpuno ćelavo. Sudeći prema članku objavljenom u  u ozbiljnom naučnom časopisu PLOS One  ćelavost je stvar prošlosti a do 2020. ovaj problem više ne bi trebao da postoji. 

Prema pisanju autora, novi lek imunosupresiv WAY-31660 mogao bi veoma snažno podsticati rast kose već u kratkom razdoblju od nekoliko dana, a istovremeno ne bi trebao imati nikakvih nuspojava. Istraživači pojašnjavaju da se ovaj lek inače, već koristi za lečenje osteoporoze, odnosno krhkih kostiju,  a sada je otkriveno i da uzrokuje rast kose od 2 mm u samo 6 dana. WAY-31660 je efikasan u lečenju ćelavosti i alopecije  jer deluje na proteine koji imaju funkciju zaustavljanja rasta kose.

U svojoj studiji, tim sa Sveučilišta u Mančesteru u Velikoj Britaniji , krenuo je s istraživanjem efekta ciklosporina A. Taj gljivični metabolit se još od 1980-ih uobičajeno koristi kao imunosupresiv za suzbijanje odbacivanja transplantiranih organa, a već duže se zna da može snažno podstaknuti rast kose.

Međutim, problem je u tome što se zbog svoje toksičnosti, ne može primenjivati na ljudima. Iz tog razloga, istraživači  su ga koristili samo u laboratorijskim uslobima kako bi otkrili nove ciljeve važne u podsticanju rasta kose i na temelju njih otkrili moguće netoksične supstance koje bi imale slično delovanje.

Analize su pokazale da ciklosporin A značajno smanjuje visinu SFRP1 koji deluje kao inhibitor signalnih putova Wnt čime zaustavlja rast kose. Tim je zato potražio spoj koji ima slično delovanje, ali bez nuspojava i utvrdio da bi to mogao biti WAY-316606, lek koji se dobro podnosi. U uzorcima tkiva ljudske kože u laboratorijskim eksperimentima, utvrđeno je,  da on značajno ubrzava rast kose.

 

https://estetic.rs/2017/05/11/fue-transplantacija-najefikasniji-metod-za-povratak-izgubljene-kose/

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar