Proširene pore postaraće vas – 3, mrlje – 4, a mršavo lice – 10 godina

13-11-2023

Bore na licu vas čine starijima, dok svi žele što duže da zadrže gladak, svež ten,  koji se smatra znakom  mladosti. Međutim, ponekad se desi da izgledate starije nego što to zaista jeste. Razlog tome može biti  mršavo lice , mrlje, ili proširene pore… 

Mršavo lice

Koliko vam dodaje godina:4

Zašto: Katkad je ipak dobro imati koje kilo viška. Žene od 40 ili više godina koje imaju povišen indeks telesne mase izgledaju mlađe od svojh vitkijih vršnjakinja, pokazalo je istraživanje univerziteta “Case Western Reserve” u Klivlendu. Kako to? Kada mršavite, gubite masnoću iz lica pa obrazi deluju upalo i staro. – kaže dr. Ejmi Vešsler.

Brza pomoć: Pazite na ishranu i izbegavajte dijete od kojih se naglo mršavi jer ćete izgubiti ne samo kilograme, nego i elastičnost kože na licu. Kilogrami će se brzo vratiti, ali koža će ostati smežurana. Kad se šminkate, naglasite najobliji deo lica, tako što ćete naneti rumenilo na obraze, pa bronzer na udubljeni deo ispod obraza.

Proširene pore

Koliko vam dodaju godina: 3

Zašto: Zbog dugotrajnog izlaganja suncu, unutrašnja struktura kože se oštećuje pa pore izgledaju šire. Primetnije su kad su začepljene.

Brza pomoć: Zamislite da je svaka pora u obliku slova V, šira na površini nego pri dnu. Svaki eksfolijant očistiće pore, a najbolji su retinoidi ili proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu. – kaže dr. Ejmi Vešsler,  dermatolog.

Tamne mrlje na koži

Koliko vam dodaju godina :10

Zašto: Mrlje koje se obično povezuju sa starenjem su zapravo posledica oštećenja od sunca i danas ima mnogo 20-godišnjakinja čija je koža puna mrlja zbog preteranog izlaganja sunčevim zracima bez zaštite. – kaže dr. Vešsler.

Brza pomoć: Nije dovoljno samo naneti losion sa zaštitnim faktorom pre izlaska iz kuće, nego ga treba redovno nanositi tokom čitavog dana, a pametno je i nositi odeću koja pokriva dekolte.

Veći zahvat:Piling ili tretman laserom prilično delotvorno uklanjaju tamne mrlje, a pomoći će i Retin-A ili hidrokinon, hemijski spoj koji sprečava stvaranje melanina i uspešno izbeljuje kožu. Ipak, budite oprezni pri upotrebi bilo kakvih hemijskih supstanci jer katkad dugoročno mogu doneti više štete nego koristi. Ovo će najbolje znati vaš dermatolog.

FOTO : Arhiv

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar