Redovno vežbanje ne samo da pomaže u očuvanju mladosti kože nego je i podmlađuje

10-02-2019

Dr Mark Tarnopolski sa Univerziteta McMaster iz Ontarija i njegove kolege analizirali su kožu tridesetak volontera, muškaraca i žena, starosti od 20 do 84 godina. Pokazalo se da sportske aktivnosti  ne samo da kožu održavaju mladom već je i podmlađuju

Sa godinama, bez obzira na štetu izazvanu suncem, epiderm ima tendenciju da se isušuje i podebljava, dok dermis postaje tanji gubeći elastičnost. Među osobama koje su sportski tipovi, ovaj efekat se mnogo manje primećuje. Koža može izgledati čak do 40 godina mlađa od stvarnog doba, izjavio je jedan od istraživača.

Sličan napredak u podmlađivanju za desetak godina, primećen je i kod učesnika starijih od 65 godina koji su počeli redovno da vežbaju (dva puta nedeljno po 30 minuta trčanja ili kućnog bicikla umerenim tempom, ili 65 odsto njihovog aerobnog kapaciteta) u periodu od samo tri meseca.


Mehanizmi na kojima se zasniva ovaj proces podmlađivanja ostaju nejasni. Oni mogu biti povezani sa povećanim prisustvom miokina, molekula koji se proizvode kada su mišići napregnuti i koji, putem krvotoka, imaju ulogu u međućelijskim vezama. Stariji volonteri koji su se vratili sportu imali su za 50 odsto veću stopu ovih molekula u odnosu na period kada su živeli sedelačkim životom.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar