Iako je često nepravedno zanemarena kao ”obični crveni koren”, cvekla obiluje lekovitim supstancama koje pomažu u regeneraciji organizma, topljenju suvišnih kilograma, jačanju zuba i usporavanju procesa starenja.
Leči od davnina i usporava starenje
Radi lekovitih učinaka na organizam, koren cvekle je u narodu poznat od davnina. Ovo povrće ima karakterističnu jarko crvenu boju zbog pigmenta betacijanina. Cvekla usporava proces starenja, pročišćava krvne sudove, a gvožđe kojim obiluje znatno popravlja krvnu sliku.
Obiluje mineralima i čuva zube
Vitamin B12 koji sadrži koren ove namirnice učestvuje u pravljenju eritrocita, jod pomaže u borbi sa zakrčenim arterijama, a prebogata je mineralima kalijumom, fosforom, magnezijumom i natrijumom. U nešto manjoj količini ima mangana, bakra, sumpora, litijuma, kalcijuma, fluora. Pored toga što ćemo njenim konzumiranjem u svakodnevnoj ishrani doprineti gubitku kilograma i mršavljenju, cvekla će zbog navedenih osobina sprečiti i demineralizaciju kostiju i zuba. Visok sadržaj pektina i celuloze omogućava da povoljno deluje na rad i pokretljivost creva.
Pomaže u mršavljenju
Kod dijeta za mršavljenje i ishrane se savetuje da se cvekla jede u svežem i sirovom stanju. Možemo je narendati i dodati raznim salatama. Odlična kombinacija je narendana cvekla, jabuka, limun i celer. Ovo je prava vitaminska bomba koja će nas obskrbiti vitaminima a u isto vreme broj unetih kalorija će biti veoma mali. Na taj način topljenje masnih naslaga će biti ubrzano.
Iskoristite i lišće cvekle
Listovi cvekle su isto bogati vitaminima i mogu se spremiti slično kao blitva i spanać. Treba napomenuti da je cveklu najbolje čuvati u frižideru do deset dana a sveži sok maksimalno do dva dana, mada je najbolje da se popije odmah po ćeđenju.