Rekonstruisano lice kraljice Nefretiti izazvalo mnogo kontroverzi: ”Nije bila toliko svetla”

04-03-2018
Featured Video Play Icon

Zahvaljujući 3D tehnologiji, rekonstruisano je lice egipatske kraljice Nefertiti, saopštili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu. Bez obzira što je u projekt bila uključena čak i čuvena kuća Dior, javnost nije baš oduševljena novootkrivenim izgledom  egipatske vladarke.

Trebalo im je 500 sati da ponovo stvore bistu i lice nekadašnje vladarke Egipta koja je sačuvana zahvaljujući mumifikaciji. Naučnici su čak ukrasili bistu nakitom koji je ručno izradio Dior.

Egiptolog doktor Ejdan Dodson sa Univerziteta u Bristolu dobio je dozvolu egipatskog Ministarstva antikviteta i Egipatskog muzeja da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju „Mlađe dame“, kako bi je pregledao.

Koristeći najnoviju 3D tehnologiju slikanja, lice mumije je digitalno mapirano kako bi se izradila replika glave koja je zapravo ista kao skulptura kraljice Nefertiti.

Ipak, boja kože vladarke stare 3.400 godina podigla je dosta kontroverzi. Mnogi korisnici na društvenim mrežama odmah su komentarisali  da verovatno nije bila toliko svetla u stvarnosti. Ceo proces zabeležen je i emitovan na Travel chanelu.  Video se nalazi na vrhu teksta.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar