Retinol: najsnažnija supstanca mladosti

11-01-2020

Kada su supstance mladosti u pitanju, većina stručnjaka će se složiti, da ne postoji bolji sastojak  koji čuva kožu lica od retinola. Njegova efikasnost  se krije u održavanju elastičnosti kože i sprečavanju nastanka bora. Međutim, nepravilna upotreba može da ga pretvori u vašu noćnu moru

Šta je retinol?

Retinol je oblik vitamina A, koji je , kada se pretvori u retinoinsku kiselinu, neophodan  za zdravlje kože i rast kostiju. Pozitivna strana delovanja retinola je ta, da omogućava transformativne efekte na koži. Među dokazanim učincima su povećanje gustine i elastičnosti kože, pospešuje sintezu kolagena kao i zadržavanje vode u koži, smanjuje vidljivosti bora i linija, reguliše aktivnosti pigmenta u koži, te preventivno deluje na akne i hiperpigmentaciju.

Pomaže kod akni i smanjuje pore

Jedan od načina na koji retinol može da pomogne kod kože sklone aknama je taj što radi piling i čini da koža bude glatka. Ovaj moćni vitamin takođe obnavlja i strukturu ćelija, smanjuje lučenje sebuma te ublažava fleke i pigmentacije. Obnavljanjem epidermalne barijere, vitamin A štiti kožu od budućih problema. Zbog njegove sposobnosti međućelijske komunikacije, retinol može da poboljša funkciju pora i veličinu, tako što će dati istrukcije ćelijama kako da rade bolje. Kao rezultat, pore izgledaju manje i nove nepravilnosti ne bi trebalo da se pojavljuju.

U kom obliku je dostupan retinol?

Retinoidi koji se izdaju na lekarski recept (retinoična kiselina, tretinoin) koji deluju bolje i brže od onih koji se mogu kupiti bez recepta, ali to ne znači da proizvodi koji se nalaze u slobodnoj prodaji nisu delotvorni. Mnoge kreme na tržištu sa retinolom deluju, samo za njihov učinak treba biti strpljiviji i rezultate ne možete očekivati pre 6 do 12 meseci. Mnogi proizvođači koriste retinol u svojim proizvodima, a za postizanje maksimalnog učinka važna je odgovarajuća koncetracija. Kada kupujete, pripazite da proizvod sadrži 1% retinola i više jer sa manjim, teško da će biti rezultata.

Neželjeni efekti

Ukoliko vam koža postane iziritirana zbog retinola, ne plašite se, jer to je najučestaliji neželjeni efekat ovog sastojka. Nakon upotrebe retinola koža postaje crvena, suva i počinje da se peruta, ali  to je očekivano. Drugi neželjeni efekat je pogoršanje stanja, zato budite izuzetno oprezni prilikom odabira doze za tretman. Ukoliko primetite da se vaše akne pogoršavaju i nastaju nove bubuljice to može biti alergijska reakcija na proizvod. U oba slučaja potražite savet dermatologa, i ne zaboravite da retinol ima čudesno delovanje samo ako ga znate koristiti na pravi način. U protivnom, može da postane vaša noćna mora.

Svedite nuspojave na minimum

Perutanje nakon tretmana retinolom je uobičajeno, ali ako vam koža postane previše suva i neprijatna, postoje načini da se ublaže ti neželjeni efekti. Onima koji se po prvi put, odluče isprobati retinol kod kuće, savetujemo da ga koriste u malim količinama i ne previše često. Postepeno uvedite svoju kožu u tretman kako biste smanjili mogućnost da ona ekstremno reaguje. Za one koji se pitaju kada je najbolji period da započnu svoj tretman retinolom , odgovor je – leti. Ukoliko se odlučite na tretman zimi, svaka suvoća i iritacija se može pogoršati zbog hladnog vetra, grejanja i dugih toplih kupki.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar