Rosacea: nelagodno crvenilo lica koje zahteva odgovarajuću terapiju

10-04-2018

Rozacea je hronična bolest koja zahvata kožu lica u vidu crvenila i povremenih epizoda zažarenosti. Rozacea se ponekad može javiti i na vratu, grudima, koži glave ili ušima. Kako vreme odmiče, zahvaćena koža dobija stalnu crvenu boju, a mogu se pojaviti i prošireni kapilari. Ukoliko sa ne leči, moguća je i pojava bubuljica, a u ozbiljnim slučajevima izaziva veliki, otečen i crven nos kao i probleme s vidom.

Šta uzrokuje rosaceu? 

Iako se ne zna tačan uzročnik ove kožne bolesti, više teorija objašnjava njen nastanak. U koži obolelih krvni sitni krvni sudovi se veoma lako rašire (dilatiraju), povećava se dotok krvi kroz kožu, tako da ona izgleda rumeno i zažareno. Prisustvo bakterija i parazita (Demodex foliculorum), iritacija folikula, fotooštećenje kože, oštećenje vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože, preterani imunski ili inflamatorni odgovor, mogu dovesti do nastanka rozacee.

Nelečenje rosacee može izazavati čak i slepilo

”Reč je svakako o neugodnoj kožnoj bolesti o kojoj se nažalost , zna se jako malo kao i što joj je glavni  uzrok.  U mojoj praksi susretao sam se sa slučajevima pacijenata sa različitim uzrocima  na pojavu rosacee.  Pored nelagodnog cevenila koje izaziva , ova kožna bolest nije nimalo bezazlena i ukoliko se ne tretira,  može da ošteti čak i vid a u konačnici i izazove slepilo. U većini slučajeva rosacea ima tendenciju pogoršanja, zato je šta pre treba početi lečiti ”upozorava dermatolog dr Dinko Kaliterna.

dr Dinko Kaliterna, dermatovenerolog

Tretiranje kremama i laserima

”Kako bi se smanjili simptomi rosacee , svakako treba izbegavati izvore topline , bilo da je reč izlaganju suncu ili pak stajanju kraj vrućeg roštilja. Uz odgovarajuće kreme koje mogu da budu veoma efikasne, preporučujem i dovoljnu hidraciju organizma, u vidu ispijanja tečnosti kao i korišćenja termalnih voda u spreju. Ukoliko krema neda željeni rezultat, tretiramo je pomoću raznih lasera poput IPL-a”, pojašnjava dr Jasmina Lalošević- spec. Evropskog instituta za naučni antiejdžing.

dr Jasmina Lalošević, spec Evropskog instituta za naučni antiejdžing u Parizu

Rosacea stvara traume – pokazuju epidemiološki  podaci

Zbog crvenila, i ponekag bubuljičavog izgleda, ovo stanje ostavlja velike psihološke, socijalne čak i profesionalne probleme ukoliko se ne leče. Prema epidemiloškim podacima, više od 75% obolelih ima manje samopuzdanja i samopoštovanja, čak 52% kaže da zbog svog stanja izbegavaju kontakte sa drugim ljudima i odlažu svoje društvene obaveze. Kod onih sa izraženim simptomima, preko 70% izjavljuje da im rosacea utiče na njihov profesionalnu angažovanost, a 30% zbog nje  izostaje sa posla.

FOTO: Arhiv

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar