Sastojci kozmetičkih preparata koji podmlađuju kožu poput tretmana

24-02-2024

Za one koji nisu skloni odlascima na tretmane lepote, postoji impresivan arsenal kozmetičkih preparata koji podmlađuju kožu, čak i sa botoks efektom! Međutim, pre kupovine bilo kog proizvoda, raspitajte se kod stručnjaka da li možete i treba li da ga upotrebite

Argireline (Acetil heksapeptid-3)

Argirelin je organsko jedinjenje koje lako prodire u kožu i u njoj pokreće određene procese. Nazivaju ga konkurentom botoksa, zbog sličnog delovanja i efekta. Ovaj peptid opušta mišiće lica, ali ih ne blokira. Argirelin je neotrovan, izlučuje se iz tela i ima kumulativni efekat. Proizvodi sa visokim sadržajem peptida imaju trenutno dejstvo.

Zmijski peptid

Ovaj peptid se naziva zmijskim, zbog sličnosti sa delovanjem zmijskog otrova. Aktivnost zmijskog peptida smanjuje frekvenciju kontrakcije mišičnih ćelija na licu, smanjujući pojavu linija ekspresije. Slično otrovu i argirelinu, on opušta mišiće, opušta grčeve i na taj način izglađuje sitne i srednje bore. Testiranja in-vivo pokazala su impresivno smanjenje izgleda bora preko 50% nakon mesec dana korišćenja ove supstance. Na osnovu ovog peptida stvoren je veliki broj krema s botoks efektom.

Matriksil (Marixyl)

Matriksil ili palmitoil pentapeptid-4 je takođe peptid, koji čini da se koža obnavlja i proizvodi sopstveni kolagen i hijaluronsku kiselinu. Kozmetički preparati koji sadrže ovaj peptid uklanjaju znake starenja i čine čuda u tretiranju bora. Možete ga kupiti odvojeno, a takođe je važan sastojak mnogih krema i seruma.

Ekstrakt puževe sluzi

Kozmetika s puževom sluzi ima ceo spektar regenerativnih dejstva na kožu: izglađuje, vlaži i izbeljuje kožu, uklanja tragove akni, smanjuje dubinu bora na licu i pomaže u zaceljivanju oštećenja kože. Pored toga: uklanja mrtve ćelije kože, pomaže u zarastanju ožiljaka, strija, ravnanju bora, unapređuje sintezu zadržavanja vode i hijalurona, unapređuje elastičnost kože i štiti od UV zračenja te slobodnih radikala.

Antioksidansi

Antioksidansi su molekuli koji mogu sprečiti oksidaciju drugih molekula, drugim rečima oni doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime ga stabilizuju i sprečavaju pokretanje oksidativnog stresa koji uzrokuje oštećenje ćelija. Antioksidansi se još nazivaju konzervansima, pošto usporavaju procese starenja. Što ih je više u kozmetičkim preparatima, to bolje, jer antioksidani međusobno pojačavaju svoj efekat.

FOTO: arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar