Rozacea: nelagodno crvenilo lica i kako ga lečiti?

26-02-2024
Featured Video Play Icon

Rozacea (rosacea) je hronična bolest koja zahvata kožu lica u vidu crvenila i povremenih epizoda zažarenosti. Ponekad se može manifestovati i na vratu, grudima, koži glave ili ušima. Kako vreme odmiče, zahvaćena koža dobija stalnu crvenu boju , ponekad i uz  proširene kapilare. Ukoliko sa ne leči, može da pređe u rinofimu koju karakteriše velik,  otečen i crven nos 

Šta uzrokuje rozaceu?

Iako se ne zna tačan uzročnik ove kožne bolesti, više teorija objašnjava njen nastanak. U koži obolelih krvni sitni krvni sudovi se veoma lako rašire (dilatiraju), povećava se dotok krvi kroz kožu, tako da ona izgleda rumeno i zažareno. Prisustvo bakterija i parazita (Demodex foliculorum), iritacija folikula, fotooštećenje kože, oštećenje vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože, preterani imunski ili inflamatorni odgovor, mogu dovesti do nastanka rozacee.

dr tathiana castillo maraš – dermatolog

Terapija rosacee može biti kombinovana

Što se tiče terapije, imamo od lokalne terapije, preko oralne pa do laserske. Sve one mogu da se kombinuju. Kada imamo malo teže slučajeve kao što je rinofima, onda kombinujemo od hirurgije do laserskih tretmana. Mnogo je važan individualan pristup. Ponekad se stanje može poboljšati i vratiti u u normalu ukoliko pacijent uzima samo lokalnu terapiju. Međutim, ukoliko je potrebno da se kombinuje laserska i oralna terapija, moramo imati u vidu da će možda tretman trebati ponoviti. Ovo o čemu pričamo je hronično stanje i nije moguće da se izleči zauvek, nego je potrebno održavanje kao i odgovarajuća nega kod kuće, kaže dr Tathiana Castillo Maraš – dermatolog.

Rosacea stvara traume – pokazuju epidemiološki  podaci

Zbog crvenila, i ponekag bubuljičavog izgleda, ovo stanje ostavlja velike psihološke, socijalne čak i profesionalne probleme ukoliko se ne leče. Prema epidemiloškim podacima, više od 75% obolelih ima manje samopuzdanja i samopoštovanja, čak 52% kaže da zbog svog stanja izbegavaju kontakte sa drugim ljudima i odlažu svoje društvene obaveze. Kod onih sa izraženim simptomima, preko 70% izjavljuje da im rosacea utiče na njihov profesionalnu angažovanost, a 30% zbog nje  izostaje sa posla.

Više pogledajte u videu na vrhu teksta.

FOTO: Arhiv

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar