Saznajte koje namirnice obiluju polifenolima – najmoćnijim prirodnim antioksidansima

12-02-2019

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, koji imaju višestruke benefite na ljudski organizam. Između ostalog, poboljšavaju raspoloženje, čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, pomažu varenje i regulisanje telesne težine 

Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u namirnicama kao što su zeleni čaj, crno grožđe, borovnice i začini kao kurkuma, imaju efekat smanjivanja procenta masnog tkiva i smanjenje gojaznosti. Sve ove namirnice značajni su izvori polifenola.

Danas pouzdano znamo da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima. Ubrzanje metabolizma smanjuje i pojavu gojaznosti, ali  obilje kalorija bez polifenola je sigurna formula za gomilanje kilograma. To znači da, kada preterujemo u kalorijama, preterujmo i u polifenolima.

Isto tako, nije mit kada se kaže da povećan unos voća i povrća, predstavlja prvi korak ka vraćanju figure i lepog mladalačkog izgleda jer upravo ono obiluje ovim korisnim antioksidansom.  Najpoznatiji izvori polifenola su u crvenom vinu, kakaou, crnoj čokoladi, bobičastom voću, začinima i začinskom bilju.

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar