Russian lips su u Srbiji popularizovale starlete

14-06-2023

Russian lips tehnika je izrazito popularna u Srbiji a posebno u Beogradu, no trend  je u ostatku sveta  potpuno drugačiji. Koji je razlog tome i jesu li na popularnost ruskih usana uticale ”delatnice najstarijeg zanata”, otkriva dr Gordana Bujišić , psihijatar i prof na medicinskom fakultetu 

prof dr Gordana Bujišić , psihijatar

”Babuškine usne” nisu privlačne zapadnjacima

Rusian lips volume je kozmetički tretman nastao u Rusiji a popularizovale su ga nadrealne lepotice na društvenim mrežama, uz koje se često vezao i luksuzan način života (iako ih je većina zapravo bila bez nekog ozbiljnog zanimanja).  Ruska tehnika  se koristi isključivo za dodavanje visine usnama pomoću hijaluronskih filera, podizanjem okomito prema gore.  Stvorene su po uzoru na lutku Babušku, čije usne čine oblik srca u sredini.  Međutim, svetski standardi lepote nalažu diskretniji, prirodniji rezultat, tako da ovaj tehnika nije često tražena u zapadnim zemljama.

Russian lips vole jednako starlete i naučnice

”Kad su estetske intervencije u pitanju, mi u Srbiji imamo zapravo jedan trend koji je na granici između toga šta je prihvatljivo ili onoga šta je nedopušteno – odnosno neprihvatljivo . Imamo jedno izrazito preklapanje onoga što je u modernom svetu isključivo karakteristika određenih zanimanja. Kod nas je trend – sve prenaglašeno, tako imamo situaciju da nam profesorice ili čak naučnice izgledaju kao starlete.  Iz tog razloga, pretpostavljam da russian lips nećemo videti samo kod žena koje se bave prostitucijom, već i kod svih običnih žena koje pomisle da će na taj način biti lepše, bolje i opšte prihvaćenije ”, kaže prof dr Bujišić.

Russian lips

Čak i mojim studentkinjama uzori su starlete

”Kao što sam i rekla, mi u Srbiji imamo jedan problem da ne znamo šta je dopušteno,  šta je zapravo lepo.  Ja znam lično jer gledam i po mojim studentkinjama,  mnogima su uzori starlete. Tanka je granica između očekivanog i neočekivanog, zato je mislim to i razlog, zašto se i popularizuje taj jedan veoma ”upečatljiv” izgled . Ovaj problem događa se i u drugim zemljama u tranziciji jer nema tog jednog normalnog prelaza”, pojašnjava prof dr r Bujišić.

Pametne žene ne izgledaju dovoljno ženstveno za današnje standarde

”Vi imate s jedne zdrane, pametne i uspešne poslovne žene ali koje ne izgledaju tako sexy, koje bi po današnjim standardima nazvali muškastima ili premalo ženstvenima. Sa druge strane, imate one sexy  koje prezentuju luksuzan život, nemaju neko zanimanje ali ih prate stotine hiljada ljudi na društvenim mrežama. Mladi nemaju neki izbor, zato i odlaze u ovu drugu krajnost jer nemaju neke uzore”, zaključuje prof dr Gordana Bujišić – psihijatar.

Starlete

FOTO: arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar