Ruža – nepokorena vladarka lepote i mirisa

15-08-2018

Osim što je reč o prelepom i mirisnom cvetu, ruža je od davnina korišćena u svrhu lepote. Kleopatra se kupala u kupki od ružinih latica  dok je u u drevnoj Indiji ružina vodica korišćena za posebne religijske rituale. Danas je posebno cenjena u u kozmetičkoj industriji,  gde se obilato koristi za negu kože

Spektar lekovitih svojstava ruže 

Zanimljivo je da ružino ulje sadrži osam puta više vitamina C od pomorandže,  vitamin A, E i esencijalne masne kiseline kao što su omega 3 i omega 6 koje posvetljuju mrlje od sunca,  i hrane kožu. Radi toga je ruža neizbežni sastojak preparata za zrelu kožu. Latice  ovog cveta  sadrže  kalcijum (povećava otpornost prema infekcijama), kalijum (neophodan za normalan rad srčanog aparata), bakar (učestvuje u procesima hematopoeze), jod (blagotvorno deluje na rad štitne žlezde), mnogo gvožđa (neophodan za stvaranje hemoglobina), magnezijum (odličan dilatator krvnih sudova) i spazmolitike , kao i selen (važan antioksidans, aktivno se bori protiv slobodnih radikala i procesa starenja ćelija).

Izbrišite tamne podočnjake ružinom vodicom 

Ružina vodica je provereni delotvorni narodni lek. Pored toga šta nas štiti od virusa, vrlo je efikasna pri lečenju ranica, čireva i bubuljica. Takođe,  ona je odličan saveznik za pomlađivanje umornih očiju i ublažavanje tamnih podočnjaka. Kad god osećate peckanje, suvoću i umor očiju, potopite dva tufera u ružinu vodu. Lezite i opustite se, zatvorite oči i držite obloge najmanje 15 minuta.

Pripremite sami masku od ružinih latica

Ruža  ima glavnu ulogu u ajurvedskom principu nege jer smanjuje bore, poboljšava ten i usporava znakove starenja. Za masku kombinujte suve latice ruže u obliku praha, pa dodajte kravlje ili kozje mleko i nanesite pastu kao masku za lice.  Ostavite masku da deluje 10 − 15 minuta pa isperite toplom vodom. Koristite masku dva puta nedeljno.

FOTO: Pexels / Arhiv

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar