Šatavari: biljka koja prvenstveno čuva žensko zdravlje ali i jača muški libido

18-01-2019

Šatavari je biljka čiji je doslovan prevod sa sanskrita – “lek za stotinu bolesti”. Zbog svojih isceljujućih svojstava, zaista bi se mogla nazvati kraljicom lekovitih biljaka.  Budući da sprečava starenje i oštećenje ćelija, tkiva i organa, u ajurvedi spada u kategoriju rasajana – biljaka za podmlađivanje organizma

Biljka koja pomaže prvenstveno ženama 

Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom šatavari što na drevnom sanskritu znači “lek za stotinu bolesti”. Često se i poetično opisuje kao biljka “koja ima stotinu muževa”, što je aluzija na podmlađujući efekat koji ima na ženske reproduktivne organe.

Lek za sve iz brda Indije i Šri lanke 

Šatavari je biljka penjačica, koja dostiže visinu do dva metra, raste na šljunkovitim i stenovitim terenima na višim nadmorskim visinama. Zbog lekovitih svojstava bere se već hiljadama godinama širom Šri Lanke i Indije. U ajurvedskim tekstovima, ova lekovita biljka preporučuje se za lečenje stomačnih i nervnih oboljenja kao i brojnih ženskih tegoba.

Podmlađuje ženske organe i uklanja simptome PMSa

Koristi se za lečenje bolesti materice, neplodnosti, pretećeg pobačaja, vaginalnih infekcija, gubitka libida … Šatavari održava hormonalnu ravnotežu, održava PH vrednost vagine, reguliše menstruaciju i ovulaciju. Uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontroliše gubitak krvi tokom menstruacije. Odlična je za žene koje planiraju trudnoću jer povećava plodnost.

Čuva trudnice i uklanja simptome perimenopauze

Konzumacija biljke Šatavari u  trudnoći, ublažava jutarnje mučnine, a nakon porođaja pomaže i pri čišćenju materice. Takođe, podstiče normalnu laktaciju tokom perioda dojenja. U velikoj meri pomaže i ženama srednjih godina – ublažava simptome perimenopauze (nagle promene raspoloženja, iznenadne napade vrućine, suvoću vagine). Obiluje fitoestrogenima pa je idealna u slučaju manjka prirodnih estrogena.

Jača muški libido i leči impotenciju 

Šatavari može odlično deluje i na muške reproduktivne organe. Budući da je afrodizijak i jača libido, pomaže u lečenju impotencije i to kod šireg spektra razloga seksualne disfunkcije. Uz to, ova biljka podstiče  izgradnju proteina u organizmu što je dobro za oporavak svih mišića, snagu i vitalnost. Smanjuje negativne efekte stresa na nervni sistem pa je odlična za sve one kojima su telo ili um pod pojačanim pritiskom.

 

 

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar