Kako sprečiti preosetljivost zuba?

21-01-2019

Osetljivost zubi je stanje koje nastaje kao rezultat iritacije zubnog živca. Karakterizuje ga neugodna ili oštra momentalna bol jednog ili više zuba izazvana hladnom hranom ili pićem, hladnim vazduhom ili pritiskom na zub. Otkrivamo kako da ublažite ili u potpunosti  rešite navedeni problem 

Pazite kako perete zube

Stomatolozi savetuju da se četkica drži pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i da se potom prave mali i blagi pokreti od desni prema vrhu zuba. Četkica bi trebala biti srednje tvrdoće ili mekana. Električne četkice s mogućnošću kontrole pritiska sprečavaju preterano pritiskanje. Najčešće greške koje se mogu napraviti pri pranju zuba jesu pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U prvom slučaju, dentalni plak koji se nalazi na površini zuba, neće se skidati sa zuba već će se sabijati između zuba. U drugom slučaju, plak (koji je pun bakterija) se nabija u gingivu i dovodi do njenog oštećenja.

Šta može da utiče na osetljivost zuba?

Određene paste za zube, vodice za ispiranje, sredstva za izbeljivanje, polomljen ili napuknut zub te bulimija također mogu dovesti do erozije gleđi i osetljivosti zuba. Ako ste nedavno popravljali zube, čistili ih od zubnog kamenca ili samo svratili na redovno čišćenje i zaštitni premaz, moguće je da će vaši zubi biti neko vreme osetljivi. Ova će nelagoda proći s vremenom. Istraživanja su pokazala kako osobe koje su pod velikim stresom često škrguću zubima u snu (bruksizam). Ova nesvesna navika može oštetiti gleđ , uzrokovati osetljivost zuba i bol u mišićima odgovornima za žvakanje.

Kako sprečiti osetljivost zuba? 

Ovo su koraci koje biste trebali poduzeti kako bi se izbegli mogući problemi;

-Koristite nežne paste za zube

-Higijena je najvažnija. Uz četkanje obavezno koristite zubni konac svaki dan

-Najbolji efekat se postiže nežnim pranjem. Prema tome, nemojte jako pritiskati i praviti grube pokrete levo-desno, već nežne, kružne, isprekidane pokrete. Četkicu držite pod uglom od 45 stepeni  u odnosu na desni. Ne perite zube češće od onoga što je preporučio vaš stomatolog.

-Nabavite tečnost za ispiranje namenjenu osetljivim zubima. Na taj način ćete dodatno smanjiti njihovu osetljivost.

-Zube operite tek pola sata nakon jela.

-Koristite odgovarajuću četkicu. Najbolje su one srednje tvrdoće ili mekane zato što čuvaju zubnu gleđ i desni. Idealno rešenje su električne četkice sa kontrolom pritiska.

-Redovno masirajte desni jer time podstičete cirkulaciju.

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar