Saznajte zašto se preporučuje svakodnevna konzumacija cimeta

09-10-2017
Featured Video Play Icon

Zbog svojih lekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama sveta, posebno u ayurvedi. Negovo ime takođe se pominje u Starom zavetu kao i u ponađenim  egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Saznajte zašto ga stručnjaci preporučuju za  svakodnevnu konzumaciju.

Lekoviti cejlonski cimet potiče sa Šri Lanke a dobija se od cimetnjaka (cimetovca), drveta iz porodice lovora. Kora i lišće su mu aromatični, a cvetovi imaju neugodan miris. Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje.

Dokazano učinkovit čuvar zdravlja

Moderna naučna istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti. Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija, mršavljenja ali i mnogih drugih bolesti. Istraživanje jednog  Univerziteta u SAD-u, pokazalo je da miris cimeta stimuliše aktivnost mozga. Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Izvor retkih minerala i saveznik lepote

Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).  Uz to ovaj zdrav začin usporava glikaciju koja izaziva nastajanje bora i naglašava štetno dejstvo sunčevih zraka. Glikacija predstavlja proces prilikom kog se molekuli šećera vezuju za proteine u našem organizmu i na taj način dovode do njihovog deformisanja. Kada se ovaj proces dešava u koži i utiče na kolagen i elastin, rezultat predstavlja pojavu bora. Veliki broj istraživanja pokazao je da je cimet odličan način za suzbijanje ovog procesa.

Med i limun – formula vitalnosti

Namaz meda i cimeta na krišku hleba za doručak drastično smanjuje mogućnost srčanog udara. Svakodnevna upotreba ove dve namirnice podiže imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa. Dovoljno je da se ujutru u čašu vode razmuti pola kašičice meda i sasvim malo cimeta i to popije. Upućeni tvrde da se na ovaj način postiže savršena vitalnost.

FOTO: PIXABAY

 

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar