Srbi ih obožavaju jesti a sada je naučno dokazano da u njima leži ključ mladosti

24-07-2018

Rezultati naučne studije pokazali su da pečurke sadrže neobično visoke količine dva antioksidanta za koje se smatra da podmlađuju i poboljšavaju zdravlje. Reč je o ergotioneinu i glutationu , otkrili su Pensilvanijski istraživači 

Profesor Robert Bilman, stručnjak za hranu i direktor Centra za proizvode od biljaka i pečurki Pensilvanije, kaže da su tokom istraživanja ustanovili i  da je količina te dve vrste antioksidanta značajno varirala među različitim vrstama pečurki.

”Ono što smo otkrili je da su pečurke, bez sumnje, najveći izvor te dve vrste antioksidanata zajedno, a da su neke vrste pune i jednog i drugog – izjavio je Bilman. Kad telo koristi hranu da napravi energiju, ono uzrokuje oksidativni stres jer se proizvode neki slobodni radikali.

Slobodni radikali su atomi kiseonika sa neuparenim elektronima koji uzrokuju oštećenje ćelija, proteina i čak DNK jer ti visoko reaktivni atomi putuju kroz telo tražeći da se upare sa drugim elektronima.Studija je potvrila da vrganj ima najveći sadržaj ergotioneina, dok je maitake sadržao najveću količinu glutationa.

FOTO: pexels / giphy / arhiv

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar