Sve o glikolnoj kiselini

18-08-2021

Glikolna kiselina je poznata i kao hijaluronska ili salicilna kiselina, a neophodna nam je za meku, blistavu kožu bez bora.  Ova kiselina radi odličan piling na normalnoj, mešovitoj i masnoj koži. Osobe sa suvom ili osetljivom kožom možda bi trebalo da zaobiđu ovaj sastojak jer može da dođe do iritacije i crvenila 

Šta je glikolna kiselina?

Glikolna kiselina je alfa hidroksilna kiselina (AHA) koja se dobija iz šećerne trske, ali se može naći i u biljkama i voću poput repe, ananasa i grožđa. “AHA rastvaraju mrtve ćelije koje se nalaze na površini kože tako što se nežno ljušte, otkrivajući glatku, svetlu kožu ispod. Glikolna kiselina je najpopularnija iz porodice AHA jer ima molekule najmanje veličine, što joj olakšava da se probije kroz mrtve ćelije kože. Rastvorljiva je u vodi i deluje na površini kože. Za razliku od beta hidroksilne kiseline (BHA), koja je rastvorljiva u ulju, AHA molekuli prodiru u pore i sposobni su da deluju kako na površini kože, tako i unutar pora“, objasnila je za Pure Wow, dermatološkinja Hedli King.

Prednosti glikolne kiseline

Glikolna kiselina neophodna je koži skloni aknama. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima čisti pore te može da pomogne u lečenju akni pilingom i uklanjanjem ostataka keratina koji bi inače mogli da začepe pore. Osim što ih čisti, glikolna kiselina i umanjuje pore, a budući da deluje kao piling, očekujte da ćete se otarasiti mrtvih ćelija kože i da če ih zameniti nove. Kada se glikolna kiselina redovno koristi, primetićete pozitivne promene u teksturi kože i tenu.  Glikolna kiselina takođe,  “otkriva” svetlu kožu, odnosno umanjuje vidljivost tamnih mrlja, ožiljaka od akni i hiperpigmentaciju. Iako ne može da ukloni ove tragove u potpunosti, sigurno će ih učiniti suptilnijima.

Upotreba glikolne kiseline u svakodnevnoj rutini

Glikolna kiselina se nalazi svuda – u sredstvima za čišćenje lica, tonerima, pilinzima, hidratantima itd. Ako je pak prvi put koristite, prvo testirajte kako će vaša koža reagovati na ovaj sastojak tako što ćete je naneti na malu površinu kože. Ako ne dođe do reakcije, razmislite da uzmete neko sredstvo za čišćenje lica koje sadrži 5 – 10 odsto glikolne kiseline. Ako ni to ne bude imalo neželjenih efekata, isprobajte tonik, hidratantnu kremu ili serum. Samo pazite da ne koristite previše proizvoda na bazi glikolne kiseline odjednom jer to može isušiti kožu. Najbolje vreme za upotrebu glikolne kiseline je noć. S obzirom na to da se radi o hemijskom pilingu, može kožu učiniti osetljivijom na sunce.

FOTO: arhiv

 

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar