Lukuma: drevna voćka iz Perua podmlađuje kožu i podstiče mršavljenje

23-03-2019

Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala lukuma je postala jedna od popularnih antiejdžing namirnica. Iako je reč o voćki, lukuma se uglavnom koristi u vidu praškaste supstance a možete je naći u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane širom sveta 

Šta je lukuma?

Ova egzotična voćka datira od davnina, a plemnu Inka je bila glavni deo ishrane. U svom prirodnom obliku lukuma veoma liči na avokado ili mango sa zelenom korom. Kada se iseće voćla i razdvoje se njeni delovi, pronaćićete zlatno-žutu smesu koja ima divan ukus, poput kremaste karamele. Tekstura nije mekana i sočna, već suva, zbog čega je Peruanci dodaju u smuti napitke, sladolede i druge slatkiše.

Zvali su je ‘zlato Inka’

Često za lukumu možete čuti da je bila “zlato Inka”, a u to vreme smatrana je voćem koje povećava plodnost. Kao što se očekuje, ova voćka je bogata vitaminima i mineralima, poput beta karotena, gvožđa, cinka, B3 vitamina, kalcijuma i proteina. Takođe se smatra anti-ejdž hranom, te voćem koje čuva naše srce. Lakuma se obično koristi u vidu praha, a ređe se konzumira sveža upravo jer je teže naći.

Lukuma čuva i leči kožu

Istraživanja su dokazala da lukuma znatno podstiče regeneraciju tkiva, zbog čega su je  Inka koje su cenile i koristile kod  i zbog zacjeljivanja rana. Pored toga, poseduje protugljivična i antibiotska svojstva i ima snažno protivupalno delovanje, pa je pogodno za sva kožna oboljenja i infekcije. U narodnoj medicini koristila se kao tonik za za sjajnu, čistu i blistavu kožu bez bora i oštećenja. Bogatstvo beta-karotena koje lukuma sadrži blagotvorno deluje na zaštitu kože od starenja i zračenja kao i kod oporavka od raznih bolesti.

Pomaže pri mršavljenju

Želite li nešto slatko, bez štetnih šećera i praznih kalorija, lukuma je izvrstan izbor. Ova voćka pomaže pri  mršavljenju jer nema puno kalorija i niskog je glikemijskog indeksa pa će organizmu dati zdravu, dugotrajnu energiju i brzo vas zasititi. Zahvaljujući bogatstvu vlakana, lucuma ima blagotvorno delovanje na probavu a čisti i toksine iz organizma. U narodnoj medicini, koristila se za regeneraciju organizma, podmlađivanje i vitalnost.

FOTO: Estetic

 

 

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar