Tečnost za ispiranje usta uništava koronavirus za 30 sekundi

25-11-2020

Prema naučnom istraživanju koje je sprovedeno u laboratoriji na Univerzitetu Kardif pre početka kliničkih testiranja, kupovna tekućina za ispiranje usta koja sadrži najmanje 0,07 % cetilpiridinium-hlorida (CPC) pokazuje obećavajuće znakove u borbi protiv novog koronavirusa. Kliničkim testiranjem, koje se tek treba sprovesti, želi da se otkrije može li se korišćenjem tekućine za ispiranje usta smanjiti nivo virusa u slini zaraženog pacijenta

Istraživanja još traju 

Navedena studija tek treba da prođe proces naučne recenzije, ali ona potvrđuje rezultate studije objavljene protekle nedelje u kojoj je isto tako otkriveno da su tekućine za ispiranje usta s CPC-om u sebi, učinkovite u smanjivanju virusnog opterećenja. Test koji su sproveli naučnici sa Univerziteta Kardif, oponašao je uslove kakvi se nalaze u nazoorofarinksu (nosnoj i oralnoj šupljini) osobe, a korišćena je tekućina za ispiranje usta marke Dentyl.

Rezultati početkom 2021.

Iduća su na redu klinička testiranja u kojima će se pokazati,koliko je tekućina za ispiranje usta efikasna u smanjivanju virusnog opterećenja unutar sline COVID pacijenata u Univerzitetskoj bolnici Vels u Kardifu. Rezultati tih testiranja biće objavljeni početkom 2021. godine a klinička testiranja će trajati ukupno 12 nedelja. „Važno je naglasiti da naša studija neće dati nikakve direktne dokaze o transmisiji virusa između pacijenata, za to će biti potreban drugačiji tip studije i na puno većem nivou“, pojasnio je profesor Dejvid Tomas, koji će voditi klinička testiranja.

Vrlo vredna studija 

„Ova studija pokazaće nam koliko traju bilo kakvi efekti nakon jednog korišćenja tekućine za ispiranje usta kod COVID pacijenata“, dodao je Tomas. Nezavisni stručnjak i specijalist parodontolog dr. Nik Klejdon smatra da je to istraživanje vrlo vredno. „Ako se rezultati studije potvrde i na kliničkim testiranjima, CPC tekućine za ispiranje usta poput Dentyla mogu postati važan dodatak dnevnoj rutini tokom pandemije. Zajedno s pranjem ruku, socijalnim distanciranjem i nošenjem maski“, smatra Klejdon.

FOTO: Estetic

FacebookFacebook MessengerSMSWhatsAppViber

Ostavite komentar